„Učiniti Ameriku ponovo velikom“: SAD se povlače iz svih sporazuma koji im „vezuju ruke“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteProtivnik američkog predsednika Donalda Trampa dolazi ispred zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu za vreme suđenja za Trampov opoziv
Protivnik američkog predsednika Donalda Trampa dolazi ispred zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu za vreme suđenja za Trampov opoziv - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se sistematski povlače iz svih sporazuma koji im „vezuju ruke“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, istakavši da se Amerika pozicionira kao izuzetna zemlja sa posebnim ovlašćenjima.
„Ne radi se konkretno o ovom dokumentu ili nekim njihovim zamerkama ruskoj strani. Reč je o sistematskom izlasku SAD iz svih sporazuma, koji im, po njihovom mišljenju, na ovaj ili onaj način vezuju ruke. Želim da napomenem da su pre mnogo godina jednostrano napustili Sporazum o ograničavanju sistema protivraketne odbrane, a nedavno su napustili i Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Ranije su saopštili da neće ratifikovati Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. Sve to je deo međunarodne stabilnosti“, istakla je Zaharova, prenosi „Komsomolska pravda“.

Moskva ponovo odbacuje optužbe Vašingtona, jer „ruska strana konkretnije zamerke prema Vašingtonu, koje su im saopštili u aprilu i februaru i mnogo meseci pre toga“, dodaje Zaharova.

„Imamo specijalnu komisiju koja treba da reši sva sporna pitanja. Tu nije reč o odnosima sa Rusijom, nego o tome da se oni oslobađaju svih obaveza koje smatraju nezgodnim za njih“, ističe Zaharova.

Prema njenim rečima, SAD se pozicioniraju kao izuzetna zemlja sa posebnim ovlašćenjima.

„Konkretno u ovom slučaju želim da podsetim na koncepciju američke prevashodnosti, koja je potekla od prethodnog predsednika SAD Baraka Obame i koja prelazi iz administracije u administraciju. Sada je ta koncepcija sledeća: 'Učiniti Ameriku ponovo velikom'. Pozicioniranje sebe kao zemlje koja ima posebna ovlašćenja, koja nije ograničena obavezama i koja ne igra po pravilima – to je koncepcija Amerike koja se jasno manifestuje decenijama. Stoga njima ne treba ništa što po pravu izjednačava njihovu državu sa drugim svetskim igračima“, zaključuje Zaharova.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog toga što ga Rusija krši. Moskva kategorički odbacuje takve optužbe i upozorava da Vašington svojom odlukom nanosi još jedan udarac sistemu međunarodne bezbednosti.

Inače, Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala