Ruski stručnjak: Američki laser je beskoristan

© YouTube/ U.S. Navy Američki laser
Američki laser - Sputnik Srbija
Pratite nas
U modernom ratovanju, mogućnosti laserskog oružja izuzetno su ograničene, jer su za njega neophodni idealni uslovi koji su izuzetno retki na moru, smatra predsednik Akademije za geopolitička pitanja Rusije, doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov. On je na taj način prokomentarisao testiranje laserskog oružja koje je sprovela Amerika u Tihom okeanu.
„Američki ratni laser je beskoristan, jer su za njega potrebni idealni uslovi, koji su prilično retki na moru. Lasersko oružje se danas može koristiti za onesposobljavanje optičko-elektronskih sistema različitog naoružanja, ali se ne može reći da je efikasno u uništavanju vazdušnih ciljeva”, objasnio je Sivkov.

Sivkov smatra da na efikasnost laserskog snopa veoma može uticati čak i neznatna sumaglica, a neophodno je i potpuno odsustvo talasa, kako kapljice vode ne bi uticale na svetlosni snop. On je skrenuo pažnju da je u video-snimku testiranja, koji je objavila američka strana, snop usmeren prema dronu duže vreme, što znači da mu nedostaje energetska efikasnost.

Lasersko oružje na brodu Ju-Es-Es Pons - Sputnik Srbija
Amerika testirala lasersko oružje protiv dronova /video/

On je još dodao da ruski sistemi laserskog oružja „Peresvet”, koji su uvedeni u upotrebu 2018. godine, nisu predviđeni za uništavanje vazdušnih ciljeva, ali sposobni su da onesposobe optičko-elektronski sistem različitih sistema naoružanja, uključujući helikoptere, avione i satelite.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države objavile video-snimak testiranja laserskog oružja protiv dronova u Tihom okeanu, nedaleko od luke Perl Harbor. Na snimcima se vidi brod, na čijem je nosu razmešten laserski uređaj. Takođe, prikazan je i sam laser, odnosno, svetlosni snop, koji je bio usmeren na površinu vode, nakon čega se dron zapalio.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala