Posebna vrsta cvrčaka uskoro ustaje iz zemlje nakon 17 godina spavanja

Pratite nas
Nakon džinovskih stršljenova, koronavirusa, sada se u SAD pojavljuje "nova briga", a reč je o insektima cikadama i očekuje se da se 1,5 miliona njih pojavi na području ove države s obzirom na to da je proleće njihovo godišnje doba.

Cikade su, vrsta cvrčaka, koji spavaju 17 godina pod zemljom i iz nje se pojavljuju nakon tog perioda, razmnožavaju se i onda uginu.

​S prvim zracima sunca odbacuju ljušturu, cvrče iz sveg glasa, lete, pare se i vrlo brzo uginu.

Otprilike nedelju dana pošto se pojave iznad površine zemlje, odrasli se kukci pare, a ženka polaže od 400 do 600 jajašaca pod koru drveća. U sledećih nekoliko sedmica iz tih jajašaca se izlegnu larve koje padnu na tlo, naprave rupu na zemlji i tada počinje njihov dugi podzemni život. Nakon 13 ili 17 godina, zavisno od vrste, pojavi se nova generacija odraslih cikada i onda sve kreće ispočetka.

Ove godine ovaj jedinstveni fenomen u Americi bi se mogao pojaviti u jugozapadnoj Virdžiniji, delovima Severne Karoline i Zapadne Virdžinije, a ono što teši je činjenica da cikade nisu opasne po ljude, već samo cvrčanjem stvaraju veliku buku.

"Zajednice i farme na kojima se pojavi veliki broj cikada mogu se suočiti s velikom bukom. Nadam se da će je upravo ta rejetka pojava koja je zadivljujuća nadjačati", kazao je entomolog Erik Dej.

Cikade, međutim, predstavljaju problem za orhideje, vinovu lozu i drveće jer su upravo to mesta u koja ženka polaže jajašca.

"Cikade se mogu pojaviti u velikom broju, a poljoprivrednici bi u tim periodima trebalo da budu oprezni", upozorio je profesor na Virdžinija univerzitetu, Dag Fajfer.

Cikade su krupni insekti s krilima koji se pojavljuju godišnje ili periodično. Misterija je u tome što se ti periodični pojavljuju na svakih 13 ili 17 godina i nijedna teorija još sigurno nije utvrdila nastanak njihovog životnog ciklusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala