Mitropolit: Daj Bože da se naši vlastodršci vrate kirilo-metodijevskom predanju

© Sputnik / Dejan SimićMitropolit Amfilohije Radović
Mitropolit Amfilohije Radović  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pomolio se Bogu da se današnji vlastodršci, koji gaze zaveštanja krštenih vladara i u ime države pokušavaju da otmu crkvenu imovinu, vrate pameti i kirilo-metodijevskom predanju.

“Da se vrate, klimento-naumovskom predanju, predanju Svetoga Save, predanju Crnojevića, predanju svetih Petrovića. Da se vrate tom predanju i tom jeziku na kome je pisan i obodski Oktoih – tome jeziku i tome pismu”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je danas na praznik svetih Kirila i Metodija služio liturgiju u manastiru Svetog Nikole na Pelevom bregu u Bratonožićima, objavljeno je na sajtu mitropolije.

On je u liturgijskoj besedi rekao svi slovenski narodi preko svetih Kirila i Metodija primili veru Hristovu.

“I krstili se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i postali prosvećeni narodi zahvaljujući njima i njihovim učenicima Naumu, Klimentu, Savi, Angelariju u Gorazdu. To je živo predanje koje traje vekovima na slovenskom jeziku i propovedanje blage vesti Hristove na tom jeziku Božjem”, rekao je vladika Amfilohije.

On je podsetio da rimski papa nije prihvatio tada slovenski prevod Svetog pisma i da je to tako na Zapadu ostalo sve do najnovijih vremena.

„Ali je na Istoku pravoslavnom već, eto, u to vreme prevedeno na slovenski jezik. I blagodareći tome mi smo ovde postali pravoslavni hrišćani vezani za pravoslavni Istok, za Konstantinopolj, za sveti grad Jerusalim i za Svetu goru. I do Svetoga Save, ali naročito posle Svetoga Save, koji je saglasno tom kirilo-metodijevskom predanju nastavio to sveto delo”, rekao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala