Legendarna ruska krstarica „Aurora” proslavila 120. rođendan /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDovlačenje krstarice "Aurora" do mesta stalnog usidrenja u Sankt Peterburgu
Dovlačenje krstarice Aurora do mesta stalnog usidrenja u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proslava 120. godišnjice od porinuća u vodu legendarne krstarice „Aurore”, koja pripada ratnom sastavu Baltičke flote, održana je u Sankt Peterburgu, saopštila je presslužba Zapadnog vojnog okruga Rusije.

Kako je poznato, oklopna krstarica prve klase „Aurora” porinuta je u vodu 24. maja 1900. godine u Sankt Peterburgu, a zvanično je ušla u upotrebu 1903. godine.

„U čast jubileja, na ‘Aurori’ je održana svečana smotra posade u paradnoj uniformi, ceremonija podizanja državne zastave Ruske Federacije, zastave ratne mornarice i svečanih zastava”, piše u saopštenju.

Prema saopštenju, zapovednik krstarice, kapetan druge klase Jurij Šiškarjov, u čast jubileja, odlikovao je oficire, mornaričke zastavnike i mornare krstarice za postignute uspehe u borbenim obukama.

Istorija „Aurore”

„Aurora” je tokom Prvog svetskog rata ulazila u sastav Druge krstaričke brigade. Ona je jedini sačuvani brod – učesnik Bitke kod Cušime. Ovo je bila poslednja i odlučujuća pomorska bitka Rusko-japanskog rata, koja je vođena tokom 27. i 28. maja 1905.godine.

Simbol revolucije u Rusiji: Legendarna krstarica „Aurora“ - Sputnik Srbija
Simbol revolucije u Rusiji: Legendarna krstarica „Aurora“

Slavu je stekla zahavljujući revolucionarnim događajima 1917. godine, kada je sa nje ispaljen plotun koji je signalizirao početak Oktobarske revolucije u Rusiji. 

Krstarica je tokom aktivne službe u ruskoj floti prešla više od 100.000 morskih milja, a pored Rusko-japanskog, učestvovala je i u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Od 1948. godine, brod je stalno usidren u Sankt Peterburgu, dok je od 1956. godine, „Aurora” postala ogranak Centralnog muzeja ratne mornarice Rusije.

Ona predstavlja i objekat kulturnog nasleđa Ruske Federacije.

Remont broda trajao je od 2014-2016. godine. Zapremina broda je 6.731 tona, brzina kretanja 19,1 čvora (37 km/č); naoružanje: 8 topova kalibra 152 mm, 24 topa kalibra 75 mm, 8 topova kalibra 37 mm, 2 topa kalibra 63,5 mm, 3 torpedna uređaja, posada – 578 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala