Kanadski naučnici tvrde da kanabis može da spreči i leči koronu

© AP Photo / Luis HidalgoMarihuana - lečenje obolelih od raka
Marihuana - lečenje obolelih od raka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tim kanadskih naučnika veruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u lečenju virusa korona. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu ćelija od virusa korona.

Istraživači s Univerziteta u Letbridžu su uvereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu da utiču na sprečavanje ulaska virusa u ćelije pluća u kojima se potom množi i širi, prenose „Nezavisne“ pisanje „Njujork posta“. Sugerišu kako kanabis može smanjiti ulazne tačke virusa do 70 odsto.

Prema kanadskoj studiji, kanabidioli bi promenili nivo receptora ACE2 u telu za koji se virus korona vezuje i preko koga ulazi u ljudsko telo, što bi čoveka učinilo manje „poželjnim“ domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije.

„Naš rad bi mogao imati ogroman uticaj jer nema mnogo lekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 odsto“, stoji u studiji.

Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje veruju da mogu uticati na nivo ACE2 u ljudskom telu.

Industrijska konoplja - Sputnik Srbija
U Rusiji počela istraživanja medicinske marihuane

Naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali učinkovitost kanabidiola.

„Verujemo da bi u budućnosti preparati od kanabidiola mogli biti dodatak lečenju ili preventiva u borbi protiv virusa korona“, kazala je naučnica Olga Kovalčuk.

Kanabis se čak može upotrebiti za „razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla“, pokazala je studija, uz „potencijal da se smanji ulazak virusa“ kroz usta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala