Dan slovenske pismenosti i kulture: Polaganje cveća na Spomenik Ćirilu i Metodiju /video/

CC0 / Pixabay / Spomenik Ćirilu i Metodiju
Spomenik Ćirilu i Metodiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan slovenske pismenosti i kulture se obeležava u znak sećanja na apostole Ćirila i Metodija, tvorce prvog slovenskog pisma.

U okviru obeležavanja ovog praznika danas je u parku kod Vukovog spomenika u Beogradu održana svečana ceremonija polaganja cveća na Spomenik Ćirilu i Metodiju, kojoj je prisustvao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja, kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.
Dan Ćirila i Metodija se u Srbiji obeležava kao državni praznik, a time Srbija ističe, pored svetosavske tradicije koju oličava Savindan, i pripadnost širem kulturnom krugu slovenskih naroda, koji u većini takođe svetkuju ovaj praznik, što je bio slučaj i u periodu Kraljevine Jugoslavije.
Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti.

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture, a od 2019. praznik se obeležava i u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala