Na Dan slovenske pismenosti, venci na spomenik Ćirilu i Metodiju /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSlovenski prosvetitelji braća Ćirilo i Metodije
Slovenski prosvetitelji braća  Ćirilo i Metodije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Polaganjem venaca na spomenik apostolima Ćirilu i Metodiju, tvorcima prvog slovenskog pisma, danas je u Beogradu obeležen Dan slovenske pismenosti i kulture.

U blizini spomenika Vuku Karadžiću, reformatoru srpskog jezika, u parku nazvanom po Ćirilu i Metodiju, vence su na njihov spomenik položili ambasadori i predstavnici ambasada devet slovenskih zemalja - Rusije, Belorusije, Slovačke, Bugarske, Hrvatske, Češke, Severne Makedonije, Slovenije, Poljske, kao i Udruženja književnika Srbije i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Sliku ambasadora svih slovenskih zemalja na jednom mestu Nikodijević je nazvao impozantnom, ističući da su Ćirilo i Metodije jedni od retkih koji se slave u čitavom slovenskom svetu.

On je ukazao na istorijski značaj koji su oni ostavili na slovensku kulturu i pismenost i izrazio zadovoljstvo što Srbija, u znak sećanja na dolazak Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku 863. godine, od prošle godine obeležava 24. maj kao svoj nacionalni praznik.

“Sa njihovim dolaskom počinje opismenjavanje i širenje kulture među slovenskim narodima. Njihov značaj je izuzetan, počev od prvog slovenskog pisma glagoljice, pa do prevođenja crkvenih knjiga i bogosluženja sa grčkog na slovenske jezike”, rekao je Nikodijević.

Kako je napomenuo, oni su imali doprinos i u približavanju vere među slovenskim narodima.

Pored svetosavske tradicije koju oličava Savindan, Srbija je, tako, obeležavanjem Dan slovenske pismenosti i kulture istakla i pripadnost širem kulturnom krugu slovenskih naroda, koji, takođe, svetkuju ovaj praznik, koji je bio obeležavan i u periodu Kraljevine Jugoslavije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala