Amerika preti Kini sankcijama ako „okupira“ Hongkong

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaPogled na Hongkong
Pogled na Hongkong - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O'Brajan saopštio je da bi Vašington mogao uvesti sankcije Kini, ukoliko Peking pomoću nacrta zakona o nacionalnoj bezbednosti „okupira“ Hongkong, prenosi „En-bi-si“.

O'Brajan je podsetio da je Komunistička partija Kine obećala Velikoj Britaniji 1984. godine da će Hongkong „sačuvati autonomiju i svoj način života do 2047. godine“.

Za 27 godina do isteka tog roka, kineske vlasti su „faktički okupirale Hongkong“. Ako one to zaista izvedu, državni sekretar SAD Majk Pompeo, najverovatnije, „neće moći da potvrdi, u skladu sa zakonom iz 1992. godine i zakonom iz 2019. godine o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkongu da Hongkong i dalje ima visok stepen autonomije“. U tom slučaju će biti uvedene sankcije Hongkongu i Kini.

Osim toga O'Brajana smatra da je maloverovatno da će Hongkong „uspeti da ostane finansijski centar Azije, ukoliko ga Kina „okupira“.

Ranije je Kina saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala