Predsednik Dume o pisanju „Blumberga“: Amerika širi dezinformacije kako bi oslabila Rusiju

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Dume Vjačeslav Volodin smatra da Amerika, šireći dezinfromacije o virusu korona i rejtingu ruskih zvaničnika, pokušava da destabilizuje situaciju u Rusiji kako bi sačuvala dominantnu ulogu u svetu.

Na taj način Volodin je reagovao na nekoliko poslednjih članaka američke agencije o Rusiji.

Americi nije potrebna snažna Rusija. Njihov cilj je da je učine što slabijom… Neverovatan pritisak na Rusiju, širenje dezinformacija, mešanje u unutrašnja pitanja države izazvani su uzdrmanim položajem SAD u svetu“, naveo je Volodin, navodi se u saopštenju Dume.

Kako je rekao, na planu ekonomije i tehnološkog razvoja Kina je počela da prestiže Ameriku, a u vojno-tehnološkom smislu – Rusija. Da bi očuvala svoj položaj, Amerika ide u krajnosti koje sebi ranije ne bi dozvolila kako prema Kini, tako i prema Rusiji.

Napadi SAD usmereni su isključivo na diskreditaciju predsednika, ključnih institucija vlasti, vodećih političara kako bi potkopali poverenje u njih i oslabili ih.

On je konstatovao da Amerika ostaje glavni finansijski centar, ali, želeći da sačuva vlast i dominaciju u svim oblastima, opredeljuje se za kršenje ranije preuzetih obaveza u međunarodnoj trgovini, odbacuje sporazume iz oblasti globalne bezbednosti, stavlja u neugodan položaj partnere u Evropi.

„Pokušaji mešanja u unutrašnja pitanja Rusije od strane SAD sve su ‘aktivniji’, ali to samo govori o jačanju pozicije Rusije a ne obrnuto“, zaključio je Volodin.

Prethodno je ambasada Rusije u SAD pozvala američku agenciju da se izvini čitaocima zbog članka u kojem se tvrdi da je rejting predsednika Vladimira Putina u aprilu pao na 27 odsto, što su, kako ističu, dezinformacije. 

„Stiče se snažan utisak da se članci u ‘Blumbergu’ pišu da bi se iznosili lažni grafici i stvarale lažne predstave o negativnoj dinamici u Risiji. Ovog puta predmet mahinacija bio je ‘rejting’ predsednika Vladimira Putina“, navode u ambasadi i dodaju da agencija nastavlja da iskazuje apsolutno nepoštovanje prema svojim čitaocima.

Ovo nije prvi put da je ruska ambasada reagovala povodom pisanja američke agencije o Rusiji. Prethodno je ambasada tražila da „Blumberg“ demantuje članak o broju bolničkih ležajeva u Rusiji.

Skandal je izazavao i članak u kojem se agencija bavi niskom stopom smrtnosti od koronavirusa u Rusiji i to pod naslovom „Eksperti žele da znaju zašto virus korona nije ubio više Rusa“.

Posle kritike portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove naslov članka je promenjen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala