Tajne morskih dubina: Snimljen zaron ruskog „Viteza“ u najdublji deo okeana /video/

© Foto : Jutjub, skrinšotRuski podvodni aparat "Vitez"
Ruski podvodni aparat Vitez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski autonomni podvodni aparat bez posade „Vitez“ vratio se u Vladivostok nakon ispitivanja dna Marijanskog rova, a televizija „Zvezda“ je objavila video-snimke zarona.

Trajanje misije bez uzimanja u obzir vremena uranjanja i izlaska na površinu iznosilo je više od tri sata.

Senzori podvodnog uređaja su zabeležili dubinu od 10.028 metara. Uređaj je obavio kartografisanje, fotografisanje i snimanje, a takođe je na dno Marijanskog rova postavio zastavicu, koja je posvećena 75. godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Ruski Fond za perspektivna istraživanja (FPI) saopštio je da se „Vitez“ značajno razlikuje od japanskog uređaja „Kajkoa“ i američkog „Nereusa“, koji su ranije istraživali to područje.

„Zahvaljujući upotrebi elemenata veštačke inteligencije u kontrolnom sistemu uređaja, on može samostalno da izbegne prepreke tokom puta, da pronađe izlaz iz ograničenog prostora, kao i da reši druge intelektualne probleme“, saopštio je FPI.

Ruski podvodni aparat Vitez dosegao je dno Marijanskog rova - Sputnik Srbija
Ruska mini-podmornica dotakla dno najdubljeg mesta na Zemljinoj kori

Optužbe na račun Rusije

U decembru 2019. godine Rusiju su osumnjičili da planira da probije Marijanski rov i izazove cunami kako bi uništila SAD. Takve sumnje je izazvala vest da Ministarstvo odbrane Rusije planira da napravi podmornicu za istraživanje velikih morskih dubina, koju bi porinuli na dno Marijanskog rova.

Predsednik Akademije za geopolitička pitanja, kapetan Konstantin Sivkov istakao je da su takve podmornice neophodne za tajno otkrivanje i proučavanje vojnih objekata, koji se nalaze na dnu.

Marijanski rov, smešten u zapadnom delu Tihog okeana, dubok je gotovo 11.000 metara. Do sada su se samo četiri osobe spustile do dna rova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala