NATO protiv NATO-a: Deset članica žali zbog odluke Amerike

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO u Briselu
Samit NATO u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi saveznici Severnoatlantske alijanse su na hitnom sastanku ambasadora NATO-a poručili SAD da ne istupaju iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopštila je grčka agencija „AMNA“, pozivajući se na neimenovane izvore.

„Zapadne zemlje su se mobilisale kako bi spasile ovaj međunarodni dokument. Ambasadori NATO-a su se sastali na hitnom sastanku kako bi rešili ovo pitanje. Sve zemlje su pozvale Ameriku da ne čine to“, navodi se.

U dokumentu koji su potpisale 10 zemalja (Francuska, Nemačka, Belgija, Španija, Holandija, Finska, Italija, Luksemburg, Češka i Švedska) navodi se da se vest o mogućem istupanju Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu „gleda sa žaljenjem, iako je jasna zabrinutost Vašingtona po tom pitanju“.

„Međutim, Sporazum o otvoerenom nebu je ključni faktor transparentnosti i osiguranja  bezbednosti u evroatlantskom regionu“, dodaje se.

U dokumentu se takođe navodi i da šta god odlučile SAD, ostale zemlje će nastaviti da poštuju odredbe tog sporazuma.

Ujedno se navodi i da će sa Rusijom biti nastavljen dijalog, dok se Moskva poziva da ukine ograničenja na letove iznad Kalinjingrada.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu zbog toga što ga Rusija krši. Moskva kategorički odbacuje takve optužbe i upozorava da Vašington svojom odlukom nanosi još jedan udarac sistemu međunarodne bezbednosti.

Inače, Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala