Rusija formira novi arktički mega-region sa neverovatnim potencijalom /foto/

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Uđi u bazu fotografijaRavnina v Яmalo-Neneckom avtonomnom okruge
Ravnina v Яmalo-Neneckom avtonomnom okruge - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji je planirano spajanje Arhangelske oblasti sa Jamalo-Neneckim autonomnim okrugom, što znači da će se formirati novi arktički mega-region, privlačan za investitore. Razvoj lokalne infrastrukture učiniće novi region atraktivnim i za turiste.

U Pomorju su u toku javne rasprave o projektu formiranja novog subjekta u Rusiji, koji će nastati spajanjem Arhangelske oblasti i Jamalo-Neneckog autonomnog okruga. Prema pisanju portala „Dvina njuz“, tema okruglog stola, kome su prisustvovali predstavnici obe oblasti, bila je perspektiva za razvoj turizma nakon formiranja jednog od najvećih arktičkih regiona u Rusiji.

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPrivremena naseobina u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu
Rusija formira novi arktički mega-region sa neverovatnim potencijalom /foto/ - Sputnik Srbija
Privremena naseobina u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu

Prema mišljenju učesnika sastanka, Arhangelska oblast bogata je jedinstvenim prirodnim lepotama i kulturom, zbog čega poseduje ogroman potencijal za razvoj turizma. Štaviše, ta sfera bi mogla postati jedna od glavnih karika u razvoju ekonomije, uporedo sa šumarstvom i brodogradnjom. Novi arktički mega-region može računati na federalnu podršku i dolazak velikih investitora.

„Administrativne granice ne postoje kada je reč o turizmu. U našim krajevima imamo očaravajuća sela, veoma interesantna turistima, i to ne samo ruskim turistima. Glavni problem predstavlja putna infrastruktura. Taj problem može rešiti promovisanje novog regiona kao turističkog brenda, kao i ulaganje u infrastrukturu“, ističe direktorka za razvoj kompanije „Golubino“ iz Pinežskog okruga Arhangelske oblasti.
© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPejzaž Jamalo-Neneckog autonomnog okruga
Rusija formira novi arktički mega-region sa neverovatnim potencijalom /foto/ - Sputnik Srbija
Pejzaž Jamalo-Neneckog autonomnog okruga

Prema rečima generalne direktorke Severne turističke kompanije Tatjane Motovičeve, spajanjem dva regiona poboljšaće se životni standard ljudi koji rade u sferi turizma, stanovnicima malih gradova i sela koji pružaju usluge u sferi transporta, prehrane, smeštaja.

„Stanovnici mesta, koja posećuju turisti, mogu zaraditi. Spajanje dve oblasti će omogućiti da se za strane brodove naprave jedinstvene maršrute duž nepristupačne obale Belog mora. Možemo dobiti jedinstven, privlačan proizvod“, ističe Motovičeva.

© Sputnik / Ilya Timin / Uđi u bazu fotografijaStenovita planina na ostrvu Bel na arhipelagu Zemlja Franje Josifa, Arhangelska oblast
Rusija formira novi arktički mega-region sa neverovatnim potencijalom /foto/ - Sputnik Srbija
Stenovita planina na ostrvu Bel na arhipelagu Zemlja Franje Josifa, Arhangelska oblast

Ranije su vršilac dužnosti gubernatora Arhangelske oblasti Aleksandar Cibulski i vršilac dužnosti Neneckog autonomnog okruga Jurij Bezdudni potpisali memorandum o nameri da se formira novi subjekat Rusije. Ako na referendumu inicijativu podrže stanovnici oba subjekta, u Rusiji će se pojaviti ogromni severni region sa neverovatnim ekonomskim potencijalom.

© Sputnik / Yuliy Akhromeev / Uđi u bazu fotografijaKapela Svetog Nikolaja Čudotvorca u Arhangelskoj oblasti
Rusija formira novi arktički mega-region sa neverovatnim potencijalom /foto/ - Sputnik Srbija
Kapela Svetog Nikolaja Čudotvorca u Arhangelskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala