Razgrađuje se 450 godina – kazna za bacanje maski 300 evra

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaSkulpturna kompozicija „Dama sa psom“ na Jalti u vreme virusa korona
Skulpturna kompozicija „Dama sa psom“ na Jalti u vreme virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
U jeku epidemije maske i rukavice su nam bile, moglo bi se reći, najbolji prijatelji. Brojevi zaraženih i preminulih su konstantno rasli, a oni koji su morali napolje, mimo preporuke da se ostane kod kuće, najviše su se družili sa ovim rekvizitima.

Kako je intenzitet epidemije u svetu opao, vanredna stanja i restrikcije postepeno ukidane, pored socijalne distance, ostala je samo još obaveza da se nose maske i rukavice.

Međutim, dok nas s jedne strane štite, s druge strane, zbog ljudske nepromišljenosti, one mogu da uzrokuju drugu vrstu problema.

Materijali od kojih se prave maske, rukavice, viziri, pleksiglas koji se sve više koristi, u najvećem broju slučajeva su nerazgradivi ili veoma teško razgradivi.

Kako navodi „Plastik atak Frans“, za razgradnju hriuških maski u prirodi potrebno je i do 450 godina, prenosi hrvatski portal „Večernji“.

Ovo je bila i tema tvita koji je za 4 dana podeljen više od 25 hiljada puta.

​Iako se radi o potencijalno zaraznom otpadu, sve češće se on može videti na ulicama. U Francuskoj se razmatra predlog da se uvede novčana kazna od 300 evra za bacanje ovakvog otpada.

Iako kazna za ugrožavanje javnih površina u Francuskoj već postoji i ona iznosi 68 evra, narodni poslanik francuske Nacionalne skupštine i pokretač ideje da se kazne plaćaju 300 evra Erik Paže, smatra da ona nije dovoljna.

Primer neodgovornog odlaganja dezinfekcijskih maramica, rukavica i maski imali smo nedavno u Zagrebu. Ova oprema završavala je u kanalizaciji, a postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda moralo je da se očisti ručno, prenosi portal „Bizlajf“.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala