Matija Bećković: Umrla je stara Crna Gora, a bez nje se muče Crnogorci

© Sputnik / Dejan SimićMatija Bećković
Matija Bećković - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati, izjavio je u emisiji „Oko“ Radiotelevizije Srbije akademik Matija Bećković, povodom 14. godišnjice crnogorskog referenduma o nezavisnosti.

Crna Gora slavi 14 godina svoje nezavisnosti, a tako se i ponaša – kao četrnaestogodišnjak. Raspravlja kojim jezikom govori, kojim pismom piše, kojoj veri pripada. Brat koji ne veruje otima hramove bratu koji veruje. Jedna majka rađa dve nacije, jedan jezik je naš i njihov“, rekao je Bećković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora se ujedinjavala i razjedinjavala, prisajedinjavala i odvajala od Srbije, ali Srbija nije u tome učestvovala.

„I taj referendum nije bio za njenu nezavisnost, nego je bio referendum protiv Srbije. I od tada, oni tu borbu protiv Srbije vode iz dana u dan i tako su na kraju došli da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske crkve nije njihova, nego hoće da osnuju crnogorsku crkvu. A to najviše liči na stihove iz 'Gorskog vijenca' kad su oni sagradili onu velelepnu vodenicu, a tek onda setili se za vodu“, rekao je Bećković.

Crnogorsko-primorska mitropolija je, sa svojim svetinjama, ono što je probudilo mladi svet, onaj za koga smo mislili da je toliko indoktriniran i izgubljen i koji je ćutao kad su mu preimenovali jezik, kad su mu ukinuli pismo, kad su falsifikovali celu istoriju, a onda se probudio kad su mu dirnuli u njihovu crkvu, veru, svetinju, smatra Bećković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je remek delo srpske poezije otkad je Branko Radičević napisao „Crna Gora ponosito stenje, srpske kruno ti drago kamenje“.

„Onda je Laza Kostić kazao da je to okamenjena srpska vera, neponižena, sirota... Nema, takoreći nijednog srpskog pesnika koji je nije opevao. Ovo je jedino vreme u koje se o njoj ne peva. Umrla je stara Crna Gora a bez nje se muče Crnogorci. Umrijeće, no će prije toga, sebe i nju obrukati“, kaže Bećković.

Komentarišući izjavu Mila Đukanovića o stvaranju crkve pravoslavnih Crnogoraca, Bećković ocenjuje da su „priče o nekoj autokefalnoj crnogorskoj crkvi toliko originalne da oni nikad ne navode ko je bio patrijarh te autokefalne crkve, kao što i sada imaju nekog kandidata koji je došao iz nekog pozorišta“.

Bećković je podsetio i da je u Drugom svetskom ratu,general Šarl De Gol je komandovao pokretom otpora u Francuskoj iz Londona i nije slušao Čerčila.

„A Čerčil mu je rekao da ako tako nastavi da će ga on isterati iz Londona. A De Gol je odgovorio: 'Slobodni ste da se obrukate'. To bi mogao i mitropolit Amfilohije da odgovori današnjem crnogorskom predsedniku“, zaključio je Bećković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala