Kako građani Srbije mogu da uđu u susedne zemlje

© Foto : Bogdan PantićGranica Srbije i Hrvatske
Granica Srbije i Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Za ulazak u Srbiju od danas ni državljanima Srbije ni drugih država više nije potrebno da imaju negativan test na virus korona, niti posebnu dozvolu. U susednim zemljama dotle važe različita pravila i procedure za ulazak državljana Srbije.

Za ulazak u Hrvatsku, bilo turistički ili poslom, neophodan je negativan Pi-si-ar test ne stariji od 72 sata. U oba slučaja neophodan je dokaz o razlogu boravka u ovoj zemlji- dokaz o poslovnim razlozima ili dokaz o rezervaciji smeštaja. Za strance nije obavezan 14-dnevni karantin. U ovoj državi najavljuju dalje popuštanje mera, ali nema preciznih informacija o potpunom otvaranju granica.

Državljani Srbije u Mađarsku mogu radi posla ili ukoliko imaju zemlju na teritoriji ove države. U tim slučajevima postoji otvorena mogućnost za prelazak granice bez ograničenja. Kada je reč o potpunom otvaranju granice za naše državljane još uvek nema tačnih podataka.

Rumunija u Bugarska otvaraju svoje granice za srpske državljane prvog juna, i tada neće biti potrebni testovi na virus korona kao ni obavezna izolacija. Ovo je odlučeno na video-sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija. Grčka će svoja vrata za srpske turiste, kako je najavljeno, otvoriti 15. juna.

© Sputnik / Radoje PantovićZa ulazak u Hrvatsku neophodan je negativan Pi-si-ar test ne stariji od 72 sata
Kako građani Srbije mogu da uđu u susedne zemlje - Sputnik Srbija
Za ulazak u Hrvatsku neophodan je negativan Pi-si-ar test ne stariji od 72 sata

U Bosni i Hercegovini je ukinuta mera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili ukoliko se radi o porodicama preminulih koji mogu da uđu u zemlju kako bi prisustvovali sahrani. U oba slučaja neophodno je da imaju negativan test na virus korona star ne više od 48 sati, kao i da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini u koju odlaze. Otvaranje granica ove države za strance najavljeno je za prvi jun.

Granice Crne Gore i dalje su zatvorene, a očekuje se da će ulazak srpskih državljana biti omogućen u junu. Prema predviđanju direktora Jute Aleksandra Seničića, neće biti neophodni testovi na korona virus, već će se samo meriti temperatura prilikom prelaska granice.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZa ulazak u Bosnu i Hercegovinu neophodan negativan test na virus korona star ne više od 48 sati
Kako građani Srbije mogu da uđu u susedne zemlje - Sputnik Srbija
Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu neophodan negativan test na virus korona star ne više od 48 sati

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije ocenila je da se epidemiološka situacija izazvana korona virusom smiruje i da je pod kontrolom, tako da je najavljeno postepeno ukidanje policijskog časa i otvaranje granica koje se očekuje 1. ili 10. juna, zavisno od slobode kretanja u drugim zemljama. Severna Makedonija je jedina u regionu koja na snazi ima državni karantin, u koji se upućuju svi građani koji pređu granicu.

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će granice ove države biti otvorene do kraja meseca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala