„Difens Ekspres“: Ukrajina špijunira Rusiju uz pomoć zapadnih satelita

© Flickr / Vince PooleyŠpijuniranje
Špijuniranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina prati akcije Rusije na Krimu i u okviru antiterorističke operacije (ATO) i operacije Ujedinjenih snaga na istoku zemlje koristi zapadne satelite za sondiranje Zemlje iz orbite, saopštila je konsultantska agencija „Difens Ekpres“.

Prema podacima agencije, ciljevi praćenja ruskih teritorija su, pre svega, određivanje sastava, položaja i kretanja njenih grupa, zatim pronalaženje sistema za upravljanje vojskom, otkrivanje inženjerskih barijera, detekcija novih vrsta vojne tehnike, a takođe i procena rezultata uništavanja „neprijatelja“.

„Difens Ekspres“ ističe takođe da Ukrajina ima sporazume sa 19 država o razmeni satelitskih podataka, uključujući one koje si dobijeni zahvaljujući komercijalnim svemirskim aparatima.

U izveštaju se navodi i da, recimo, samo američka kompanija „Didžital gloub“ ima mogućnost da na dnevnom nivou snimi preko 17.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Precizira se i da za te potrebe američka kompanija koristi satelite „Vorldvju 1“ i „Vorldvju 2“.

Govoreći o ukrajinskim satelitima, agencija navodi da kosmički apparat  „Sič-1“ nije više u upotrebi, a radovi na njegovoj zameni „Sič-2“, još nisu završeni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala