Čuvar severne granice: Kako će izgledati najsavremeniji brod ruske flote /video/

© Press-služba sudostroitelьnogo zavoda "Severnaя verfь" / Uđi u bazu fotografijaFregata "Admiral Golovko" na brodogradilištu u Sankt Peterburgu
Fregata Admiral Golovko na brodogradilištu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Višenamenska fregata „Admiral Golovko“ već sada svojom veličinom impresionira posmatrače. Dužina broda je 135 metara, a deplasman 4.500 tona. Reč je o najsavremenijem brodu ruske flote.

Vojni brod „Admiral Golovko“ biće opremljen najmoćnijim naoružanjem. Protivvazduhoplovnu odbranu obezbeđivaće sistem „Poliment-redut“, čija će glavna udarna snaga biti univerzalni sistem krstarećih raketa. Brod će moći da se naoružava krstarećim raketama „Kalibar“, ali i najnovijim hipersoničnim raketama „Cirkon“.

„Brod se i po spoljašnjem izgledu razlikuje od brodova prethodnih projekata – 'Admiral Golovko' je nosač visokopreciznog naoružanja. Po tehničkim karakteristikama reč je o brodu namenjenom za more i daleke okeanske zone“, izjavio je glavni komandant ruske mornarice Nikolaj Evmenov.

Prvi brod iz serije projekta 22350 – „Admiral Gorškov“ već je deo Severne flote, gde je pokazao izuzetnu pouzdanost. Brod se nedavno vratio sa puta oko sveta, tokom koga je prešao više od 35.000 nautičkih milja. Treća fregata iz istog projekta „Admiral Golovko“ razlikovaće se od svojih prethodnika.

„Admiral Golovko“ je prva fregata iz serije, koja je opremljena pogonskim sistemom koji je u potpunosti delo ruskih stručnjaka. Čak su i šrafovi posebnog, jedinstvenog dizajna.

Novi brod je nazvan u čast admirala Arsenija Grigorjeviča Golovka, koji je tokom celog Drugog svetskog rata komandovao Severnom flotom. Simbolično je što će nova fregata biti deo Severne flote, a planirano je da stupi na službu za dve godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala