Biznis „stan na dan“ u Srbiji više ne postoji

CC0 / piksabej / Stan
Stan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od segmenata turističke privrede koji je pretrpeo žestoke udare zbog krize izazvane novim virusom korona, je izdavanje stana na dan.

Biznis koji je u Srbiji, naročito u Beogradu i Novom Sadu, godinama opsluživao brojne turiste iz inostranstva, domaće goste, ali i sve druge kojima su hoteli skupi a apartmani taman ono što im treba za nekoliko dana boravka, ovom krizom „pao je na kolena“.

„Ovaj posao više ne postoji. Mislim da je to najbolja definicija, jer je takav osećaj kod svih nas koji se njime bavimo, a i logičan zaključak s obzirom na momentalni prekid u potražnji. Teško je govoriti o tom da je ovo zastoj ili privremeno stanje, jer već traje dovoljno dugo, a evidentno je da će potrajati još duže“, kaže za Biz-lajf osnivač i direktor „Renta-stana“ Nikola Janičić.

On je rekao da stanovi koji su u ovom biznisu, dobrim delom su do sada pronašli nov angažman u dugoročnom iznajmljivanju, a samo oni optimističniji, uglavnom sa stanovima u svom vlasništvu, su raspoloženi da sačekaju još mesec ili dva.

„Dakle, situacija je teška jer je potražnja ravna nuli, a perspektiva u mesecima pred nama je jednako loša“, kaže Janičić.

Po njegovim rečima, do proglašenja vanrednog stanja, stanova za izdavanje po sistemu „stan na dan“ u Beogradu je bilo nešto između dve i po do tri hiljade.

Pasoš - Sputnik Srbija
Hoće li i kada Evropljani ponovo putovati

Naveo je da je tačan broj teško utvrditi, jer je na tržištu bilo mnogo onih koji nisu prošli proces kategorizacije, pa je zvanična brojka oko tri puta manja.

„Broj onih koji u Beogradu neposredno žive od ovog posla meri se stotinama, a onih koji posredno ostvaruju prihode od rente hiljadama. Tu su i perionice veša, snabdevači posteljinom, nameštajem onih koji direktno rade 'stan na dan' jedan deo je uspeo ili će uspeti da pronađe uhlebljenje u nekoj drugoj priči, ali najveći deo njih i dalje čeka, nadajući se da će se situacija promeniti nabolje, jednako brzo kako se promenila i nagore“, kazao je Janičić.

On je kazao i da situacija kod nas nije različita od one u svetu, jer i globalni igrači poput „AirBnB“, „Expedia“ i „Booking“ prinuđeni su da otpuštaju hiljade zaposlenih.

„Pre ove krize lično sam bio mišljenja da se ovaj posao ne može prepoloviti ni u slučaju rata. Sada vidim da sam pogrešno mislio – posao izdavanja na dan u Beogradu je opao za 95 odsto“, rekao je Janičić.

On misli da će se posao svakako oporavljati, ali mnogo sporijim tempom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala