U Srbiji za dva meseca bez posla ostalo 15.000 ljudi

CC0 / piksabej / Kriza
Kriza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar rada Zoran Đorđević izjavio je da je od uvođenja vanrednog stanja do 10. maja bez posla u Srbiji ostao 15.401 građanin.

On je na konferenciji za novinare posle 96. sednice Socijalno ekonomskog saveta u Vladi Srbije novinarima rekao da je prema podacima PIO fonda na dan uvođenja vanrednog stanja u Srbiji poreze i doprinose uplaćivalo 2.117.196 miliona građana, a podaci od 10. maja pokazuju da ih ima 2.101 290.

Prema toj računici je 15.401 građanin izgubio posao.

Naveo je da je NSZ iznela svoje podatke i dodao da je u saradnji sa Svetskom bankom započeta reforma NSZ, te da će se tim poslom nastaviti za oko mesec dana.

Ministar Đorđević je kazao i da je pre devet dana počeo sa radom e Vodič o pravima zaposolenih i da je u tom periodu 11. 286 radnika proverilo svoj status.

On je takođe pozvao sve radnike da javno ukažu i obrate se inspekciji rada ako postoji kršenje propisa ili ako im je neko pravo polodavac uskratio.

Ističe da je pored kazni važno i to što će biti izloženi javnoj osudi svi koji se oglušuju o preporuke i propise.

Upitan o pojavi korona virusa i smrtnim ishodima korisnika u gerontološkim centrima,Đorđević je kazao da je tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije izneta ocena da su u Srbiji preduzete adekvatne mere.

Istakao je da sve socijalne ustanove imaju obavezu da dostavljaju podatke i da će se kada sve prođe biti napravljena analiza kako bi se videlo da li je odgovor na ovu krizu bio odgovarajući.

„Trudio sam se da svoj posao radim odgovorno, proživljavao sam svaku situaciju, bezbroj je neprospavanih noći, svaka smrt je nepovratna i normalno da osećate odgovornost“, rekao je ministar i dodao će svako ko nije poštovao propise i mere odgovarati.

Ističe da su mere pravovremeno donete u dogovoru sa strukom, a u cilju da se zaštiti populacija u gerontološkim centrima koja je ujedno i najosetljivija.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala