Vakcina sa „Lomonosova“ bi mogla da pobedi koronu

CC0 / Unsplash / Zgrada Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov"
Zgrada Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija uključila je vakcinu protiv virusa korona, koju razvijaju ruski naučnici na Moskovskom državnom univerzitetu „Lomonosov“, na listu onih koje bi mogle da se koriste u budućnosti, saopštila je pres-služba univerziteta.

Biolozi sa Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“ na bazi biljnih virusa napravili su nekoliko prototipa kombinovane vakcine protiv virusa korona, koji izaziva bolesti kao što su kovid-19, SARS, MERS, kao i virusa korona od koga obolevaju šišmiši, a koji ima potencijal da se prenese na čoveka.

„Korišćenje biljnih virusa za stvaranje savremenih rekombinantnih vakcina protiv zaraza od kojih oboleva čovek predstavlja savremeni i obećavajući pristup, a Moskovski državni univerzitet zauzima vodeće mesto u svetskoj nauci kada je reč o razvoju tog pristupa“, izjavio je rektor univerziteta Viktor Sadovniči.

Sredinom aprila Sadovniči je saopštio da se formira zajednička grupa sa državnim Centrom za virologiju i biotehnologiju „Vektor“, kako bi napravili vakcinu protiv virusa korona.

On je istakao da će u proces nastanka vakcine uključiti „super-računar, veštačku inteligenciju“, kojima univerzitet raspolaže.

U Rusiji je od virusa korona obolelo 326.448 ljudi, 3.249 je umro, dok je skoro 100.000 ozdravilo.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala