Rusija: Ukrajina je sama kriva zbog gubitka Krima

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina je svojom krivicom otvorila put ka referendumu po pitanju prisajedinjenja Krima Ruskoj Federaciji 2014. godine, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Kako bi svi razumeli šta se dogodilo, potrebno je razumeti čija je to krivica. Otvorite oči, shvatite šta se dogodilo u Kijevu te 2014. godine i šta je dovelo do referenduma“, rekao je on tokom sastanka Saveta bezbednosti UN kada su Nemačka, Francuska i Češka ponovo optužile Rusiju zbog navodne „aneksije“ Krima.

Nebenzja je takođe rekao i da Ukrajina nema koga drugog da krivi sem sebe same.

„Nažalost, garanti sporazuma, koji je tadašnji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič potpisao sa opozicijom, bile su Nemačka, Francuska i Poljska. Međutim, sve te garancije bile su prekršene sutradan, kada je isti taj Janukovič bio primoran da beži“, naveo je Nebenzja i pojasnio da je upravo taj trenutak i bio presudan za sve što se dogodilo na poluostrvu.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala