Na Dalekom istoku Rusije počela sa radom prva plutajuća nuklearna elektrana na svetu

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaRuska plutajuća nuklearna elektrana "Akademik Lomonosov"
Ruska plutajuća nuklearna elektrana Akademik Lomonosov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji počinje sa radom prva plutajuća nuklearna elektrana na svetu „Akademik Lomonosov“, saopštila je pres-služba koncerna „Rosenergoatom“.

„Projekat izgradnje plutajuće nuklearne elektrane u gradu Peveke u Čukotskom autonomnom okrugu od danas se može smatrati uspešno završenim. Ona je od danas postala 11. punopravna nuklearna elektrana u Rusiji i najsevernija na svetu“, saopštio je generalni direktor koncerna „Rosenergoatom“ Andrej Petrov.

Dan ranije komisija Dalekoistočnog odeljenja federalne službe za ekološki, tehnološki i nuklearni nadzor „Rostehnadzor“ i „Rosenergoatomu“, kojom se potvrđuje da je nuklearna elektrana „Akademik Lomonosov“ izgrađena u skladu sa svim zahtevima. Pored toga, odobrenje za rad je izdala i Federalna služba za nadzor u sferi prirodnih resursa „Rosprirodnadzor“.

„Ti dokumenti dokazuju da plutajuća nuklearna elektrana u potpunosti zadovoljava norme i pravila, uključujući sanitarno-epidemiološke, ekološke, požarne, građevinske zahteve i državne standarde“, ističe se u saopštenju.

Ruski atomski ledolomac na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija
Šta smera Amerika na Arktiku

Prva u svetu plutajuća nuklearna elektrana „Akademik Lomonosov“ obuhvata kopnenu infrastrukturu i plutajući energetski blok „Akademik Lomonosov“, koji je opremljen sa dva reaktora tipa KLT-4S snage po 35 megavata.  

Energetski blok „Akademik Lomonosov“ projekta 20870, predviđen je za rad u sastavu ploveće nuklearne termo-elektrostanice, koja poseduje dva reaktora koji mogu da obezbede strujom grad od oko 100.000 stanovnika. Blok se može koristiti u područjima krajnjeg severa i Dalekog istoka.

Glavni cilj je da se obezbede energijom udaljena industrijska preduzeća, luke, kao i gasne i naftne platforme na moru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala