NATO može promeniti uslove za članstvo Gruzije i Ukrajine u Alijansu

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši specijalni predstavnik Stejt departmenta za pitanje Ukrajine Kurt Volker predložio je da se promene uslovi stupanja bivših sovjetskih republika u NATO, kako teritorijalni konflikti ne bi predstavljali smetnju za njihovo članstvo u Alijansu.

U okviru onlajn-diskusije „Kijevskog foruma za bezbednost“ Voker je izjavio da „Rusija ne želi da Ukrajina, Gruzija i Moldavija uđu u Alijansu i da je okupirala određene teritorije u tim državama“.

„Članice Alijanse nemaju posebnu želju da prime u svoje redove države koje imaju teritoriju koju je Rusija okupirala, pošto, prema 5. članu povelje NATO-a, to bi automatski značilo da treba da ratuju sa Rusijom i vrate te teritorije silom“, rekao je Volker.

Zato je on predložio da se izmene pravila stupanja u Alijansu jednog broja država, tako da se peti član neće ticati okupiranih teritorija.

„Mi se obavezujemo da prvi nećemo primeniti silu, kako bismo ih (teritorije) vratili i podržavaćemo samo mirnu reintegraciju tih teritorija i obnovu celovitosti zemlje koja želi da stupi u NATO. To treba da destimuliše Rusiju da nastavi okupaciju tih teritorija“, izjavio je bivši američki diplomata.

Volker je u periodu od 2017-2019. godine bio na funkciji predstavnika Stejt departmenta za Ukrajinu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala