Optužen pedijatar zbog 300 pogrešnih dijagnoza epilepsije

© Foto : PixabayLekar
Lekar - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Lekar iz Mičigena optužen je za pogrešno lečenje nekoliko stotina dece kod kojih je „utvrdio” epilepsiju i zbog toga je vratio licencu za rad, prenose američki mediji i dodaju da on više neće moći da bude lekar u toj saveznoj američkoj državi.

Jaser M. Avad, koji je radio kao pedijatar neurolog u zdravstvenoj ustanovi u Dirbornu, u okolini Detroita, vratio je licencu za rad nakon što ga je lekarska komora, na osnovu optužbi 267 roditelja čiju je decu lečio od 1997. do 2007. godine, osudila za pogrešno lečenje i lošu dijagnozu rađenu na osnovu testova moždane aktivnosti koje je pogrešno interpretirao, prenosi „Detroit njuz“.

​„Stotine dece više puta je moralo da izdrži naporne lekarske testove, uključujući i taj da ostanu budna celu noć.  Zapravo, ti testovi im nikada nisu bili potrebni”, rekli su advokati.

Oni su podsetili da je pacijentkinji Marti Martinez (9), koja mu je „dopala šaka” zbog obične glavobolje, dijagnostifikovao epilepsiju, iako nikada nije imala nijedan simptom te bolesti.

Saznala je da nema epilepsiju kada je Avad napustio posao a ona nakon četiri godine pogrešnog lečenja završila kod drugog lekara. Dodala je da je tada saznala da nije strašno ići kod lekara.

Avad, koji ne radi kao lekar od 2007. godine, mora da plati i kaznu od 5.000 dolara, kažu nadležni iz Odeljenja za licenciranje i regulatorna pitanja.

„Avad, koji je pogrešno lečio stotine dece, godinama ih izlagao pogrešnim lekovima, izdao je poverenje pacijenata i njihovih porodica“, rekao je advokat koji zastupa žrtve Brajan Meken i izrazio žaljenje što bolnica u kojoj je Avad radio ne namerava da preuzme odgovornost za to.
Organizam - Sputnik Srbija
Naučnici pronašli uzrok svih autoimunih bolesti i otkrili kako ih lečiti

Dodao je da pravda mora da bude zadovoljena i da se nada da bolnica neće čekati da svih 267 pojedinačnih tužbi bude podneto sudu.

„Da bi zadovoljio svoju pohlepu za novcem, Avad je pretvorio stotine nevine dece u svoj plen lažno tvrdeći da imaju epilepsiju iako je znao da je nemaju“, rekao je advokat.

U jednoj tužbi navedeno je da je Avad napustio lečenje dečaka (10), kome je, kako je tvrdio, bilo potrebno kontinuirano lečenje. Planirao je da ode iz zemlje i da se ne vrati, a da o tome nije obavestio ni dečakove roditelje.

Porota u okrugu Vejn prema pisanju lokalnih medija je Marti Martinez dodelila tri miliona dolara zbog pogrešnog lečenja. Mesecima kasnije, druga porota dodelila je 2,7 miliona još jednom pacijentu Avada koji ga je takođe optužio za pogrešno lečio od epilepsije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala