Moskva: Intenzivni kontakti Putina i Trampa traju od marta

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp na samitu G20 u Argentini
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp na samitu G20 u Argentini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od kraja marta do danas predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali su šest puta telefonom, a tesni kontakti dva lidera biće nastavljeni i u narednom periodu, saopštio je zamenik inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Sa druge strane, naveo je, pored kontakata na najvišem nivou telefonom su razgovarali i ministri inostranih poslova SAD i Rusije Majk Pompeo i Sergej Lavrov.

„Kontakti se održavaju i na nešto nižim nivoima – razgovaraju predstavnici ambasada, stručnjaci na nivou Ministarstva inostranih poslova, ali i drugih odeljenja ruskog spoljnopolitičkog resora“, istakao je.

Rjabkov je takođe rekao i da sankcije, koje je Amerika uvela Rusiji, koče proces obnove odnosa Moskve i Vašingtona, međutim Rusija neće biti ta koja će moliti za njihovo ukidanje.

„Američki pritisci sankcijama na Rusiju se nastavljaju. Mi nećemo moliti da se sankcije ukinu. Važno je napomenuti da politika sankcija izuzetno negativno utiče na bilateralne odnose, a očigledno je da Amerika ne želi da se pomiri sa realnošću“, dodao je.

Rusija zahvalna Americi zbog poslate pomoći

Istovremeno, Rjabkov je rekao da je Rusija veoma zahvalna Americi zbog pomoći koju je poslala u vidu respiratora za borbu protiv korona virusa.

„Juče je stigla prva isporuka respiratora iz SAD. Takvi gestovi su prirodni i treba ih sagledavati isključivo kroz humanitarnu prizmu. Zahvalni smo američkoj strani zbog te pomoći“, rekao je.

Podsetimo, uskoro bi trebalo da stigne i druga tura medicinske pomoći, a ukupno bi iz Amerike u Rusiju trebalo da stigne 200 respiratora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala