Misterija Bajkala: Da li je moguć susret sa ljudima iz drugih vekova?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako izgleda nostalgija za beskrajem, gde se putuje da bi se beskraj video i spoznao, za „Orbitu kulture“ govori Darko Daničić, autor istoimene knjige putopisa u kojima saznajemo da je put u Bajkal, Altaj i Nepal zapravo  isto što i razgovor sa ljudima drugih vekova.

Daničić za Sputnjik otkriva i da odlazak u sibirsku kraljevinu leda i vatre, ili u lepotu altajske misterije čini da se pred putnikovim očima  ponovo uspostavlja izvorna harmonija između čoveka i univerzuma.

O virtuelnoj Majskoj izložbi grafike postavljenoj na sajtu Grafičkog kolektiva, o ovoj najstarijoj i godišnjoj izložbi u regionu koja već sedam decenija traje kao simbol Grafičkog kolektiva, razgovaramo sa istoričarkom umetnosti Ljiljanom Ćinkul. 

Da li se i danas, vek posle Velikog rata, piše poezija na temu naše najveće golgote? Koliko su se svi ti događaji – od cerskih, drinskih i kolubarskih borbi, albanskih i krfskih stradanja, izgnaničkih dana i neugasle čežnje za otadžbinom – zahvaljujući poemama i zbirkama učesnika, ali i pesnika kasnijih generacija, upisivali u naše književno i kulturno pamćenje? Kako izgleda sto godina pesničkog iskustva rata, sabranog u „Antologiji poezije o  Prvom svetskom ratu",  razgovaramo sa  njenim priređivačem dr Aleksandrom Jovanovićem, akademikom i pesnikom Milosavom Tešićem i književnim kritičarom, docentom Nemanjom Karovićem.

Kakve preporuke od Ministarstva zdravlja o merama zaštite očekuju filmske ekipe da bi nastavile započete projekte, kako će se snimati filmovi u narednim mesecima i šta će biti sa filmskom industrijom koja je zbog pandemije pretrpela velike gubitke – za Sputnjik otkriva direktor Filmskog centra Srbije, Gordan Matić.

ORBITA KULTURE 23.05.2020.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala