Dolazi „Trampov lojalista“: Predvodiće američke obaveštajce u novoj velikoj čistki

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmerički senator Džon Retklif
Američki senator Džon Retklif - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbor republikanskog senatora iz Teksasa Džona Retklifa za šefa američkih obaveštajaca još jednom je pokazao duboku podeljenost Amerike. Novi direktor Nacionalne obaveštajne službe dobio je glasove 49 senatora i to isključivo iz redova njegove partije, dok su sve demokrate, njih 44, bili protiv.

 

Činjenica da je protiv izbora Džona Retklifa, koji važi za jednog od najkonzervativnijih predstavnika Republikanske stranke, glasalo najviše senatora od formiranja ovog položaja u američkim obaveštajnim strukturama, za istoričara i spoljnopolitičkog analitičara Sašu Adamovića nije iznenađenje.

Trampov lojalista – prvi čovek obaveštajaca

Kako kaže, to se moglo zaključiti na osnovu pisanja vodećih američkih medija koji nisu naklonjeni predsedniku, a koji novom šefu američkih obaveštajnih službi ponajviše zameraju da je „Trampov lojalista“.

„Džon Retklif jeste lojalan Trampu, što je i pokazao prethodnih godina kao kongresmen kada je jasno bio na strani američkog predsednika tokom istrage o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore i tokom procesa impičmenta. Sa druge strane, jasno je da ovo imenovanje za predsednika Trampa nije bilo nimalo jednostavno. Naime, kada je najavio njegovu kandidaturu za koordinatora svih 17 obaveštajnih službi SAD u avgustu prošle godine, odmah se suočio sa brojnim kritikama iz redova demokrata, pa je morao da privremeno povuče taj predlog“, objašnjava Adamović.

Američki predsednik je ipak, nastavlja naš sagovornik, u februaru ove godine obnovio predlog za Retklifovu kandidaturu, a u međuvremenu je na mesto v.d. šefa obaveštajnih službi postavio ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela.

Retklif treba da očisti „Augijeve štale“

„Naravno, i to imenovanje je u delu javnosti koja nije naklonjena aktuelnom predsedniku dočekano na nož, s obzirom na to da Grenel, baš kao i Retklif, važi za Trampovog lojalistu. Grenel je u tih nekoliko meseci po svemu sudeći obavio dobar posao i započeo reorganizaciju, jer je potpuno jasno da upravo sa tog mesta, uz Stejt department i Ministarstvo pravosuđa, dolaze najveći otpori Trampovoj politici. Jednostavno, „Augijeve štale“ američke politike u obaveštajnoj zajednici, Ministarstvu pravosuđa i Stejt departmentu moraju se počistiti“, ukazuje Adamović.

On veruje da će Džon Retklif na ovoj poziciji nastaviti ono što je započeo Grenel i podseća da je novi šef Nacionalne obaveštajne službe tokom saslušanja za ovu poziciju u Senatu obećao da će svoj posao obavljati bez predrasuda, a zanimljivo je i da je tom prilikom kao glavnu pretnju Sjedinjenim Državama označio Kinu.

„Mislim da je Retklif odličan izbor Donalda Trampa i da će korektno obavljati svoj posao, a ne kao što se dešavalo u prošlosti da obaveštajna zajednica služi kao poluga „duboke države“ u sabotiranju politike predsednika SAD“, smatra Saša Adamović.

Džon Retklif je rođen 1965. godine u Kuk kauntiju u Čikagu. Pre ulaska u politiku bavio se advokaturom, a pre nego što je 2015. godine izabran za kongresmena bio gradonačelnik Hita u Teksasu (2004-2012) i tužilac u jednom od okruga u toj saveznoj državi (2007-2008). Prošle jeseni bio je član Trampovog tima za proces opoziva, a bio je poznat i po žestokom ispitivanju svedoka tokom pretresa u Predstavničkom domu. Dužnost preuzima u trenutku kada se SAD suočavaju sa pandemijom virusa korona, kao i sa konkurencijom sa Kinom.

Podsetimo, mesto direktora Nacionalne obaveštajne službe osmišljeno je posle napada Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, kako bi se poboljšala koordinacija između svih 17 obaveštajnih službi Sjedinjenih Američkih Država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala