Ukida li Palestina samu sebe?

© AP PhotoZastave Izraela i Palestine
Zastave Izraela i Palestine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Palestinski lider Mahmud Abas objavio je da se palestinska država i Palestinska oslobodilačka organizacija više neće pridržavati sporazuma koje su potpisali sa Izraelom i SAD. To je reakcija na namere Izraela da anektira jevrejska naselja na Zapadnoj obali. Ako se dosledno sprovedu namere Abasa, došlo bi do paradoksa da Palestina ukida samu sebe.

„Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i palestinska država od danas odbacuju bilo kakve obaveze iz svih sporazuma sa administracijom SAD i Izraelom, uključujući i one koji se tiču bezbednosti“, odgovor je predsednika Palestine Mahmuda Abasa na nameru izraelske vlade da od 1. jula počne sa procesom aneksije teritorija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abas nije pomenuo nijedan konkretan sporazum, ali veruje se da misli na seriju sporazuma koje je palestinska strana potpisala sa Izraelom devedesetih godina — Sporazum iz Osla iz 1993, Protokol iz Hebrona iz 1997, kao i Vaj river memorandum 1998. godine.

Ako otkaže Sporazum iz Osla, palestinska uprava ukida samu sebe

Prema rečima novinara i poznavaoca prilika na Bliskom istoku Dragana Bisenića, postoje nejasnoće oko toga šta tačno znači izjava palestinskog lidera.

„Ukoliko se to odnosi na celokupan Sporazum iz Osla, to bi na neki način značilo i raspuštanje palestinskih vlasti, pošto su one izrasle i nastale iz tog sporazuma“, tvrdi on.

Abasova reakcija uzrokovana je ne samo namerom izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da anektira sporna područja počev od 1. jula, već i posetom američkog državnog sekretara Majka Pompea Izraelu, koji mu je u tome još jednom pružio podršku.

Bezbednosna koordinacija sa Izraelom, od koje Palestina odustaje, jedan je od najvažnijih aspekata Sporazuma iz Osla, koji je postao kamen temeljac daljeg mirovnog procesa.

Abas ovog puta misli ozbiljno

„Bezbednosna koordinacija je suštinska za svakodnevno funkcionisanje, kako palestinskih vlasti, tako i izraelske strane. Palestinska autonomija je veoma zavisna, u dnevnom smislu, od saradnje i funkcionisanja na bezbednosnoj osnovi sa izraelskim vlastima. I ne samo na bezbednosnoj, već i na ekonomskoj, kao i na dotoku finansijskih sredstava, koja dolaze od izraelske vlade u palestinske institucije“, objašnjava Bisenić.

Koordinacija na polju bezbednosti pokriva širok spektar operacija i odnosi se na saradnju Palestine, kako sa izraelskim, tako i sa američkim bezbednosnim službama, dodaje naš sagovornik.

„Ono što je važno reći, jeste to da i u ranijim najavama i pored prekida, suštinski delovi primene koordinacije nikada nisu bili dovedeni u pitanje. Palestinski lider je i ovog puta rekao da će Palestina ostati posvećena borbi protiv terorizma, što je upravo jedna od najvažnijih stvari u bezbednosnoj koordinaciji“, napominje Bisenić.

Međutim, palestinski rukovodioci ovog puta tvrde da njihov lider ne misli da ono što je izrekao ostane prazna pretnja, zaključuje naš sagovornik.

Da je Abas sada ozbiljniji nego ranije kada je najavljivao i pretio prekidom bezbednosnih veza, misli i američki analitičar lista „Forin polisi“ Neri Zilber, dok analitičar američkog Saveta za međunarodne odnose Martin Indik upozorava da se Trampov glavni pregovarač Džared Kušner „igra vatrom“. Slično Biseniću, Indik takođe upozorava da ukoliko palestinska strana otkaže učešće u Sporazumu iz Osla, gubi legalnu osnovu svog postojanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala