U Rusiju stigla prva pošiljka respiratora iz Amerike /foto/

© Foto : Javno vlasništvoTransportni avion C-17
Transportni avion C-17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiju je stigla prva pošiljka respiratora iz Amerike, saopštila je portparolka američke ambasade u Rusiji Rebeka Ros na Tviteru.

„Upravo su stigli. U vreme krize SAD i Rusija moraju sarađivati kako bi spasili živote“, napisala je portparolka američke ambasade Rebeka Ros na Tviteru.

Ističe se da su respiratori isporučeni besplatno i da će biti uručeni centru „Pirogov“.

Američka ambasada u Moskvi saopštila je da će SAD isporučiti Rusiji respiratore i delove za njih u vrednosti od 5,6 miliona dolara.

„Visokokvalitetni respiratori proizvedeni su u SAD, a posebna pažnja posvećena je tome da odmah budu spremni za upotrebu u Rusiji. U prošlosti su SAD i Rusija pomagale jedna drugoj u vreme kriza i nastavićemo da to činimo i u budućnosti“, saopšteno je iz ambasade.

U saopštenju se ističe da „Rusija i SAD moraju zajedno da se bore protiv zajedničke pretnje, baš kao i tokom Drugog svetskog rata, kada su se narodi ovih zemalja i drugih saveznika hrabro borili i pretrpeli ogromne gubitke“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je isporuka respiratora realizovana u skladu sa sporazumima postignutim između predsednika SAD i Rusije.

Ona je istakla da je reč o „iskrenim, humanim gestovima i saradnji u vanrednim uslovima i pružanju pomoći bez ikakve nadoknade“.

Prema njenim rečima, druga pošiljka američkih respiratora biće isporučena sledeće sedmice.

„Stručnjaci će doneti odluku o daljoj raspodeli američke opreme po ruskim medicinskim ustanovama, uzimajući u obzir sanitarno-epidemiološku situaciju i u zavisnosti od toga gde postoji stvarna potreba“, istakla je Zaharova.

Podsetimo, ranije su američki mediji preneli da će SAD donirati Rusiji 200 respiratora, koji se proizvode u Kaliforniji. Ističe se da će američka vlada snositi troškove proizvodnje i isporuke respiratora u Rusiju, što će ih koštati oko 4,7 miliona dolara.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države ostaju lider po broju obolelih od kovida 19 i broju smrtnih slučajeva, dok je Rusija na drugom mestu. Ranije je Rusija pomogla Americi i poslala potrebne respiratore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala