U Nišu proizveden prvi srpski test na kovid 19

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa reagensima za brze testove na virus korona u laboratoriji u tehnološkom parku "Skolkovo".
Ampule sa reagensima za brze testove na virus korona u laboratoriji u tehnološkom parku Skolkovo. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi virus korona, a masovna proizvodnja domaćih testova trebalo bi da počne od petka kada se očekuje dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva, kaže za Tanjug direktor i vlasnik kompanije NeoMedika Saša Tričković.

"Prvi srpski test je završen. Razvoj je završen i mi smo spremni", kaže Tričković i dodaje da će se sa širom proizvodnjom krenuti odmah po odobrenju Agencije za lekove.

U ovom momentu je kapacitet proizvodnje 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a ukoliko bude potrebno, uvešće se i druga smena u fabrici.

"Naisa" je sistem koji čini aparat i testovi a nazvan je po antičkom gradu Nais sus, na čijem se mestu danas nalazi grad Niš.

U razvoj aparata koji pokriva ceo spektar infektivnih i drugih oboljenja krenulo se pre četiri godine, dok se na ideju za implementaciju testa na kovid 19 došlo sa pojavom prvih slučajeva virusa korona u kineskom gradu Vuhan odakle se epidemija prošilila na ceo svet.

"Tada smo počeli da razmišljamo o našem sistemu, a kada se to preselilo na Evropu i Srbiju već smo bili spremni za proizvodnju", objašnjava Tričković.

Antigen su uvezli iz Amerike i tako je krenuo prvo razvoj, a onda i izrada prvih testova.

Kaže da od potražnje zavisi i gde će se najveći broj srpskih testova na koronu plasirati ali da će svakako, pored velike potražnje iz sveta koju imaju, testove prvo ponuditi domaćem tržištu.

Potražnja za testovima iz Niša je izuzetno velika van Srbije, ističe Tričković i navodi da bez obzira što su pretežno izvoznička firma, korona testove će prvo ponuditi Srbiji.

Od zdravstvenog sistema i RFZO-a zavisi koliko će testova biti plasirano u našoj zemlji a koliko će otići van granica Srbije, rekao je Tričković.

Da bi se obezbedili svi neophodni sertifikati i dozvole za sve proizvode koje ova kompanija pravi tokom proteklih 20 godina, pre svega su neophodni adekvatno obrazovani i obučeni zaposleni pa je dobro, kaže, što je Niš univerzitetski centar odakle u ovu fabriku dolaze mladi stručnjaci.

Rukovodilac proizvodnje imunohemije u NeoMediku Milena Milojević ističe da joj je bilo zadovoljstvo da bude na čelu proizvodnje prvih testova za virus korona, a za čiji kvalitet garantuje.

"Koristi se biološki materijal i referentni uzorci... Takođe, naša metoda se poredi sa priznatim referentnim metodama, između ostalih sa klasičnom Elizom (Elisa test), PCR-om...", nabraja Milojević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala