Amerika izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu

© REUTERS / ERIC THAYERAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zbog toga što ga Rusija krši.

„Mislim da smo u veoma dobrim odnosima sa Rusijom, ali Rusija se nije pridržavala sporazuma. Dok ne počnu da ga se pridržavaju, mi ćemo izaći. Ali postoji veoma dobra šansa da postignemo novi sporazum ili učinimo nešto da ponovo zajedno vratimo ovaj sporazum“, rekao je Tram novinarima.

On je dodao da postoji mogućnost da SAD postignu dogovor sa Rusijom u oblasti kontrole naoružanja.

„Možda će u tome učestvovati i Kina. Videćemo šta će biti“, naglasio je američki lider.

Ranije je „Njujork tajms“ objavio, pozivajući se na visoko rangirane zvaničnike u američkoj administraciji, da će zvanični Vašington u petak obavestiti Rusiju o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Američki list piše da izlazak Amerike iz ovog sporazuma može da znači da američki predsednik Donald Tramp nema nameru da produži osnovni sporazum između RF i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji ističe 2021.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala