„Prst na obaraču“: Ministarstvo odbrane Crne Gore ispaljuje ćorke na Sputnjik

Pratite nas
Vlasti Crne Gore toliko se poslednjih dana upinju i trude da optuže Sputnjik za širenje lažnih vesti i „trovanje“ njihove besprekorne medijske scene, da sve poprima karikaturalno-fantastične dimenzije.

Državni zvaničnici i razni „forenzički centri“, zamuckivanjem, ispraznim saopštenjima i nedotupavnim argumentima uvezali su se u mrtvi čvor sopstvenih laži samo da bi dokazali da – laže Sputnjik.

Ne bismo možda ni reagovali, već bismo nastavili da se zabavljamo nemuštim svakodnevnim pokušajima zvanične Podgorice da nas tragikomičnim obrazloženjima optuži za – fejk vesti, da ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković nije prekardašio.

Vlast Crne Gore ćorcima optužuje Sputnjik

Ni manje ni više, prvi čovek crnogorske vojske optužio nas je da smo nešto, a ne kaže ni šta, objavili u „prethodnim godinama“.

Povod za njegovu reakciju bila je informacija u više medija u Srbiji, ali i širom Crne Gore, da pripadnici srpske nacionalnosti u vojsci Crne Gore dobijaju otkaze.

Tu informaciju, koja je zaista odjeknula u Srbiji, nije preneo Sputnjik zato što u tom trenutku nismo imali uverljive dokaze da se to dešava. A uređivačka procena je bila i da ne dolivamo vatru na toj „međunacionalnoj liniji“ u danima kad je Crna Gora bila na ivici sukoba.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić upozorio Crnu Goru: Idite gde hoćete, srećan vam put, samo ne dirajte Srbe! /video/

Ipak, to što nismo objavili vest nije smetalo ministru odbrane Crne Gore da u komičnom demantiju ispali tužan ćorak baš prema Sputnjiku:

„Niko u Crnoj Gori nije dobio otkaz zbog srpske nacionalnosti... A imali smo Sputnjik 2017. i druge srpske medije tokom 2018. i 2019. godine sa praktično istim naslovom kao sada...“, reče između ostalog Bošković i osta ministar.

Ali, ne reče da smo mi tekst o dešavanjima o vojsci 2017. godine pisali isključivo sa sagovornicima koji imaju ime i prezime i stoje iza svojih reči.

I ne reče da li bi kao ministar odbrane i na oružani napad reagovao tek posle tri godine pošto mu je to posao, a ne zakasneli revolveraški okršaji sa medijima.

Trebalo je da žmurimo pred vojnim vozilima

Nekoliko dana ranije, u danu kad se narod okupio u Nikšiću da dočeka svog vladiku Joanikija iz pritvora, posle besramnog pokušaja da se ponizi velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve, ponovo se Ministarstvo odbrane Crne Gore proslavilo napadom na Sputnjik.

U ranim jutarnjim satima objavili smo dva snimka na kojima se mogu videti brojna vojna vozila i policijske patrole na potezu između Podgorice i Nikšića.

© Sputnik / Sputnjik SrbijaVojna vozila u Crnoj Gori
„Prst na obaraču“: Ministarstvo odbrane Crne Gore ispaljuje ćorke na Sputnjik - Sputnik Srbija
Vojna vozila u Crnoj Gori

To smo i registrovali, bez ikakvih insinuacija, pretpostavki, nezvaničnih saznanja, zakulisnih namera.

Ali, Ministarstvo odbrane Crne Gore, kad je u pitanju Sputnjik, nikad ne spava i stalno ima „prst na obaraču“. U našoj vesti oni su videli pokušaj „malicioznog napada na državu, njenu vojsku i građane“ i širenje panike.

Međutim, nisu demantovali ono što smo mi objavili – da se vojna vozila nalaze na potezu Podgorica–Nikšić. Samo su objasnili da se na tom objavljenom snimku vide vojni kamioni koji prevoze opremu iz privremenih bolnica.

Ostalo je nejasno za kakvu nas lažnu i opasnu vest optužuju pošto se uopšte, nijednom rečju nismo bavili razlozima za podizanje vojnog konvoja.

Kako su nas „forenzičari“ raskrinkali

Iste večeri, Sputnjik je objavio ekskluzivnu informaciju koju su preneli čak i regionalni mediji da su pojedine sudije iz Nikšića pismeno odbile da sude episkopu Joanikiju. Potvrdu da je ta vest istinita dobili smo od više relevantnih izvora i objavili smo je posle višestruke provere – krajnje profesionalno.

© Foto : Ustupljeno SputnjikuVladika Joanikije
„Prst na obaraču“: Ministarstvo odbrane Crne Gore ispaljuje ćorke na Sputnjik - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije

Ipak, usledio je tanak i neuverljiv demanti. Ovoga puta nisu se oglasili ministri, pa ni visoki predstavnici sudske vlasti, već nas je „raskrinkao“ Digitalni forenzički centar.

Njima je, naime, „od nadležnih organa sudske vlasti“ stigla informacija da je to lažna vest zlonamerno plasirana sa ciljem da izazove haos u Crnoj Gori. Neobično je samo što se niko od nadležnih nije udostojio da imenom stane iza navodnog demantija.

Ovo su samo tri čina tužne farse koju režira vlast u Crnoj Gori u naivnoj misiji da optuže Sputnjik, a tako i Rusiju da lažima trese temelje te NATO države.

Nećemo prestati da svakodnevno objavljujemo istinite informacije iz Crne Gore i unapred se radujemo svakom sledećem demantiju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala