Poznata automobilska kompanija ograničila brzinu svojih automobila na 180 na sat

© AP Photo / Francisco SecoGužva u prevozu
Gužva u prevozu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznata automobilska kompanija „Volvo“ ograničila je brzinu svojih vozila na 180 kilometara na sat, održavši obećanje dato prošle godine. Iz ove kompanije kažu da je ograničenje uvedeno kako bi se približili cilju da niko više ne pogine i ne bude teško povređen u „Volvo“ automobilima.

Ne samo što je brzinu ograničio na 180 na sat, već je „Volvo“ ponudio kupcima i opciju „ker ki“, koja vlasniku omogućava da sam dodatno ograniči maksimalnu brzinu, prenosi B92. Tako bi vlasnici mogli da limitiraju brzinu ukoliko automobil vozi još neko iz porodice, na primer mlađi član ili vozač početnik.

Saobraćaj na moskovskom kružnom auto-putu - Sputnik Srbija
Vožnja moskovskim putem brzinom 320 km na čas

U švedskom proizvođaču kažu da ove mere šalju snažnu poruku o tome koliko velike brzine negativno utiču na bezbednost saobraćaja.

Kada je prošle godine „Volvo“ najavio da će limitirati maksimalnu brzinu na svojim novim automobilima, ova odluka je podelila javnost.

Dok su je neki vozači podržali, vlasnici „Volvo“ automobila u Nemačkoj su postavili pitanje da li kompanija ima pravo da tako nešto uradi kupcima u toj zemlji, s obzirom da na mnogim deonicama na nemačkom „autobanu“ nema ograničenja brzine.

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaU kompaniji „Volvo“ navode kako im je cilj da niko više ne pogine u njihovim automobilima
Poznata automobilska kompanija ograničila brzinu svojih automobila na 180 na sat  - Sputnik Srbija
U kompaniji „Volvo“ navode kako im je cilj da niko više ne pogine u njihovim automobilima

„Volvo“ je međutim bio odlučan po tom pitanju. Kako kažu u ovom proizvođaču, njima je prioritet spasavanje ljudskih života, po cenu da zbog ove odluke izgube neke potencijalne kupce.

Kao argument za uvođenje ograničenja brzine, ističu da je prema važećim propisima u ogromnoj većini zemalja sveta maksimalna brzina limitirana znatno ispod 180 kilometara na sat.

Osim toga, u „Volvou“ kažu da je jedan od najčešćih uzroka udesa sa fatalnim ishodom upravo prevelika brzina. U toj kompaniji navode da, prema njihovom istraživanju, većina vozača uopšte nije svesna koliko je opasna prebrza vožnja.

Inače, „Volvo“ nije jedini proizvođač koji je elektronski limitirao maksimalnu brzinu svojih modela, ali je prvi koji je lestvicu postavio ovako nisko.

Na primer, nemački proizvođači premijum automobila već duže vreme fabrički ograničavaju brzinu većine svojih modela na 250 kilometara na sat, iako ta vozila imaju motore koji omogućavaju znatno veće brzine. Ipak, kod nekih od njih je moguće, po želji kupca i uz doplatne pakete, donekle podići ovaj limit.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala