Pompeo: Rusija koristi Sporazum o otvorenom nebu za usmeravanje oružja na infrastrukturu SAD

© REUTERS / Nicholas Kamm / PoolGossekretarь SŠA Maйk Pompeo vo vremя vыstupleniя v Vašingtone
Gossekretarь SŠA Maйk Pompeo vo vremя vыstupleniя v Vašingtone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar SAD Majk Pompeo optužio je Rusiju da koristi Sporazum o otvorenom nebu za usmeravanje svog oružja na infrastrukturu SAD i EU. On je dodao da postoji mogućnost da SAD preispitaju napuštanje Sporazuma, ukoliko Rusija „počne da ga poštuje“.

Pompeo je dodao da je Rusija, za razliku od SAD i drugih potpisnica sporazuma, godinama demonstrativno na različite načine kršila sporazum.

„Moskva sve više koristi 'Otvoreno nebo' kao instrument za vojnu prisilu. Izgleda da Moskva koristi fotografije koje potpadaju pod sporazum za potrebe svoje nove agresivne doktrine zasnovane na ciljanju ključne infrastrukture u SAD i Evropi pomoću konvencionalnog preciznog navođenog naoružanja. Umesto da koristi Sporazum o otvorenom nebu kao mehanizam jačanja poverenja putem vojne transparentnosti, Rusija je pretvorila sporazum u oružje, instrument zastrašivanja i pretnji“, istakao je Pompeo.

Prema njegovim rečima, Sporazum o otvorenom nebu trebalo je da doprinese međunarodnoj bezbednosti, „ali sada služi ruskim ciljevima“. 

On je istakao da SAD neće ostati u sporazumima o naoružanju, ako ih Rusija bude kršila i da je ona jedina strana koja je odgovorna za ove događaje i za konstantno narušavanje arhitekture kontrole naoružanja.

„Ne možemo ostati u sporazumima o kontroli naoružanja koje druga strana krši i koje aktivno koriste ne za podršku, nego za podrivanje međunarodnog mira i bezbednosti“, naglasio je Pompeo.

Postoji mogućnost da se odluka preispita

On je dodao da postoji mogućnost da SAD preispitaju napuštanje Sporazuma o otvorenom nebu, ukoliko Rusija „počne da ga poštuje“.

„SAD će sutra dostaviti svim potpisnicima sporazuma obaveštenje o svojoj odluci da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Za šest meseci, počevši od sutra, SAD više neće biti potpisnice sporazuma. Međutim, možemo razmotriti našu odluku o izlasku, ako Rusija u potpunosti počne poštovati sporazum“, navodi se u saopštenju Pompea, koji je objavio Stejt department.

Kako se navodi, šest meseci je vremensi rok koji je predviđen uslovima za izlazak iz sporazuma.

On je dao do znanja da SAD neće uzimati u obzir stav zemalja EU, kada je reč o izlasku iz sporazuma.

„Razumemo da mnogi naši saveznici i partneri u Evropi i dalje cene taj sporazum, i mi smo im zahvalni za povratne informacije koje su nam pružili. Mi bismo, verovatno, davno izašli iz sporazuma da ga oni tako ne vrednuju. Ipak, ne želimo da stalno podržavamo probleme aktuelnog sporazuma i nepoverenje i pretnje koje su se pojavile zbog Rusije samo da bi održali prazan privid saradnje sa Moskvom“, precizirao je on.

Ranije je predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zbog toga što ga Rusija krši.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala