Nemačka: Pokušaćemo da ubedimo SAD da još jednom razmisle o odluci

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka će zajedno s partnerima pokušati da ubedi američko rukovodstvo da još jednom razmisli o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu, rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

Izlazak SAD iz Sporazuma ozbiljno će uticati na smanjenje zone njegove primene i opšti režim Sporazuma će oslabiti. Odluka SAD će stupiti na snagu posle šest meseci. Mi ćemo s partnerima, istomišljenicima, intenzivno raditi na tome da američko rukovodstvo još jednom razmisli o odluci“, naveo je nemački ministar.

Povodom odluke američke administracije iz NATO-a za sutra najavljuju vanredni sastanak stalnih predstavnika zemalja-članica.

Ujedinjene nacije saopštile su da su zabrinute zbog, kako kažu, erozije režima kontrole naoružanja između SAD i Rusije.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik naglasio je da je Sporazum koristan za celu međunarodnu zajednicu, posebno kada je reč o pitanju obuzdavanja trke u naoružanju i ovakvi potezi mogu da dovesti do destabilizacije.

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zbog toga što ga Rusija krši.
„Mislim da smo u veoma dobrim odnosima sa Rusijom, ali Rusija se nije pridržavala sporazuma. Dok ne počnu da ga se pridržavaju, mi ćemo izaći. Ali postoji veoma dobra šansa da postignemo novi sporazum ili učinimo nešto da ponovo zajedno vratimo ovaj sporazum“, rekao je Tram novinarima.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala