Mediji: Amerika izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu: Moskva: To bi bio tragičan korak

© AP Photo / Steve HelberPogled na Belu kuću u Vašingtonu
Pogled na Belu kuću u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki dnevnik „Njujork tajms“ objavio je, pozivajući se na visoko rangirane zvaničnike u američkoj administraciji, da će zvanični Vašington u petak obavestiti Rusiju o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova ističu da nisu obavešteni o tome, ali da bi to bio tragičan korak.

Američki list piše da izlazak Amerike iz ovog sporazuma može da znači da američki predsednik Donald Tramp nema nameru da produži osnovni sporazum između RF i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji ističe 2021.

Sporazum o otvorenom nebu je potpisan 1992. godine i smatra se jednim od ključnih koraka u obnovi i jačanju poverenja u Evropi posle Hladnog rata.

On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Američka agencija AP navodi da je Vašington već obavestio svoje međunarodne partnere o odluci da izađe iz ovog sporazuma. Kako navodi agencija, američke vlasti su se odlučile na ovaj korak zbog toga što Rusija krši svoje obaveze.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova ističu da takve informacije nisu dobili, ali da bi izlazak SAD iz sporazuma bio tragičan korak, jer se radi o ključnom dokumentu kojim se obezbeđuje poverenje u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala