Kongresmeni: Odluka Trampa ugrožava američke snage u Evropi, to je šamar saveznicima

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka o izlasku Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu, koju administracija nije donela u dogovoru sa američkim Kongresom, preti da dovede u opasnost američke snage u Evropi, kaže predsednik Komiteta Kongresa za vojsku, demokrata Adam Smit.

„Odluka administracije da povuče SAD iz Sporazuma je šamar našim saveznicima u Evropi, dovodi u opasnost snage koje smo rasporedili u tom regionu i predstavlja flagrantno kršenje zakona. Ta odluka slabi naše pozicije u oblasti nacionalne bezbednosti, izoluje SAD jer se Sporazum nastavlja i bez nas i lišava nas korisnog instrumenta kontrole onoga što radi Rusija“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kongresa.

Prema rečima Smita, kojeg je podržao i demokrata Džim Kuper, administracija je ignorisala poruke Kongresa i pri tome nije obavestila to telo o odluci u roku od 120 dana kako nalaže zakon.

„Trampova administracija nastavlja da obezbedđuje Rusiji preimućstvo kada je reč o kontroli naoružanja, što naše saveznike i naše snage u Evropi čini manje zaštićenim“, ističe kongresmen.

On dodaje da će ta odluka zasigurno imati negativan efekat i dovesti do još većeg jaza u odnosu sa saveznicima, koji su neophodni za, kako kaže, obuzdavanje „ruske agresije u regionu“.

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je prethodno da Amerika izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu jer ga se Rusija ne pridržava. On je, međutim, dozvolio mogućnost da se SAD vrate sporazumu, ukoliko Rusija ispoštuje svoje obaveze.

Ruske vlasti odbacuju bilo kakve optužbe američke strane o tome da se Rusija ne pridržava Sporazuma.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala