Haftar najavio najveću vazdušnu operaciju u istoriji Libije

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriLibijska nacionalna armija
Libijska nacionalna armija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Libijska nacionalna armija generala Halife Haftara dobila je osam borbenih aviona i najavila je da će uskoro započeti najveću vazdušnu operaciju u istoriji zemlje, prenosi turski list „Sabah“.
„U narednih nekoliko časova videćete najveću vazdušnu operaciju u istoriji Libije“, rekao je komandant vazduhoplovnih snaga Libijske nacionalne armije Saker el Džoruši.

Prema njegovim rečima, objekti koji su povezani sa Turskom biće „legitimne mete“ za posade aviona.

Ranije je saopšteno da su snage Vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaju zapadne zemlje, istisnule Libijsku nacionalnu vojsku feldmaršala Halifa Haftara iz strateške avio-baze Vatija. 

Poslednji Sporazum o prekidu vatre između Vlade nacionalnog jedinstva i Libijske nacionalne armije postignut je 19. januara, na konferenciji u Berlinu, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Međutim, ovo primirje nikad nije zaživelo.

Kriza u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala