Gruško: Rusija ni na koji način ne krši Sporazum o otvorenom nebu

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Gruško
Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško oglasio se povodom vesti da će Vašington izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu ističući da ruska strana ni na koji način ne krši taj Sporazum.

Kako je rekao, Moskva odbacuje bilo kakve pokušaje da se američki izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu opravda postojanjem nekih tehničkih problema.

„Sva pitanja koje SAD pokreću kada je reč o Sporazumu o otvorenom nebu možemo da razmotrimo u okviru Komisije za konsultacije“, rekao je Gruško i dodao da i Rusija ima prigovore na ispunjavanje odredbi Sporazuma od strane Amerike ali da su to sve tehnička pitanja.

Gruško ističe da je to multilateralni sporazum i da će izlazak Amerike pogoditi interese svih ostalih.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da ovaj potez Vašingtona podriva fundamentalni Sporazum kojim se jača bezbednost u Evropi.

Oglasio se i stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihailk Uljanov koji kaže  je Amerika odlučila da napusti Sporazum pri čemu sama ideja o njegovom nastanku potiče upravo od američkog predsednika Ajzenhauera.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će Amerika izađi iz Sporazuma o otvorenom nebu, prenela je agencija AFP. Prema saopštenju Rojtersa, Tramp je rekao da je u dobrim odnosima sa Rusijom, ali da Moskva ne poštuje Sporazum o otvorenom nebu.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala