Duško Marković: Danas je otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego prije deceniju i po

© AP Photo / Visar KryeziuPremijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Isti oni koji su predvodili pokret protiv nezavisnosti u referendumskoj kampanji, danas u Crnoj Gori, predvode ponovo brutalne nasrtaje na suverenitet crnogorske države. Sada i sa otvorenijom podrškom sa strane i neviđenom propagandnom kampanjom, poručio je premijer Crne Gore Duško Marković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti.

Marković je na Orlovom kršu na Cetinju poručio građanima da je proteklih četrnaest godina obnovljene nezavisnosti potvrdilo da je Crna Gora svoj strateški put odabrala mudro, da nema ni trunke dileme hoće li se tim putem nastaviti – još jače i još posvećenije i da je našoj državi potrebno zajedništvo svih, bez obzira na to kako ko vidi Crnu Goru.

Premijer Crne Gore Duško Marković  - Sputnik Srbija
Premijer Crne Gore: Država izložena brutalnom napadu

Crnogorski premijer je rekao da smo vjerovali da je 21. maja 2006. stavljena tačka na crnogorske podjele i da ćemo se svi zajedno okrenuti uređenju naše zajedničke kuće, po mjeri i u najboljem interesu svih njenih građana, te da je zbog toga Ustavom Crna Gora definisana kao država svih građana koji u njoj žive: Crnogoraca, Srba, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, i svih drugih.

„Vjerovali smo da će u novoj realnosti savremene evropske Crne Gore, kao i članice NATO-a, svi pronaći najbolji interes za sebe i svoje porodice; da ćemo zajedničkim snagama ubrzavati društveni i demokratski napredak; da će negiranje crnogorskog identiteta i prava na sopstvenu državu, jednom za svagda, ostati samo na tamnim stranicama naše istorije.“

„Danas, četrnaest godina kasnije, moramo pogledati istini u oči: vrijeme nas je, u značajnoj mjeri, demantovalo: podjele nijesu nestale. U nekim stvarima čak – danas je otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego što je bio prije deceniju i po! Danas u Crnoj Gori isti oni koji su predvodili pokret protiv nezavisnosti u referendumskoj kampanji, predvode ponovo brutalne nasrtaje na suverenitet crnogorske države. Sada još i sa otvorenijom podrškom sa strane i neviđenom propagandnom kampanjom. Danas kažu da je za njih Crna Gora mala. Kažu da na prijestonom Cetinju žive nedostojni nasljednici svojih predaka. A kada bi se oni pitali Crna Gora bi pripadala drugome, a ne sebi i svojim građanima! Besramno podmeću da želimo da otimamo crkve i manastire, da protjerujemo Srbe iz Crne Gore, da u našoj zemlji samo što nije počeo bratoubilački rat. Izmišljaju njihovi mediji, krivotvore njihovi istoričari, podmeću njihovi političari“, kazao je Marković.

Duško Marković - Sputnik Srbija
Marković: SPC prisvaja Crnu Goru i negira njenu nezavisnost

Marković je kazao da je istina da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori imati isti status u okviru pravnog poretka Crne Gore, usklađenog s najvišim demokratskim standardima modernog svijeta, da su svi građani naše zemlje jednaki u pravima i obavezama i da će se svi nesporazumi u Crnoj Gori rešavati strpljivim i upornim dijalogom, na miran i demokratski način.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala