Respiratori i testovi na korona virus – proizvodi iz Srbije

Pratite nas
Da Vam je pre pandemije korona virusa neko rekao da će se u Srbiji proizvoditi respiratori, teško da biste mu poverovali. Izazovna vremena donose i genijalna rešenja, kratak vremenski okvir i motivacija da se pomogne ljudima značajno podstiču u procesu rada.

Ima mnogo heroja koji su isplivali u doba krize, prvi „borbeni” redovi su svakako ispunjeni lekarskim timovima, ali tik iza njih mogu biti ljudi koji su svojim inovacijama i napornim radom omogućili da Srbija ima domaći respirator i testove na korona virus. Kompanija “SmartResearch” i Institut Mihajlo Pupin razvili su pet prototipskih uređaja za mehaničku ventilaciju - respiratora, dok je Institut za primenu nuklearne energije (INEP) razvio serološke testove za korona virus.

Kako je bilo raditi u timu koji se obavezao da će proizvesti respirator? Koliko će Srbija uštedeti novca nakon što je INEP proizveo domaći test? Koje su komponente i sertifikati korišćeni u proizvodnji respiratora?

O ovoj temi u emisiji „Tehnogram” govore, Marko Panić iz kompanije “Smartresearch” i Marija Gnjatović, naučna saradnica Instituta za primenu nuklerne energije.

Tehnogram Marko Panić, Marija Gnjatović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala