Stiže pomoć: Amerika poslala Rusiji prvu partiju respiratora /video, foto/

© Foto : Javno vlasništvoTransportni avion C-17
Transportni avion C-17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi vojni transportni avion sa partijom respiratora poleteo je iz SAD za Rusiju, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost SAD na Tviteru.
„SAD snabdevaju sredstvima za borbu protiv kovida 19 sve one kojima je to potrebno širom sveta. Humanitarna pomoć sa respiratorima poslata je u Moskvu i spasiće živote u gradu koji je najviše pogođen virusom u Rusiji. Amerika se moli i želi dobro ruskom narodu koji prolazi kroz težak period“, navodi se u saopštenju.

Transportna komanda Oružanih snaga SAD ranije je objavila na Tviteru da su američki vojnici i zaposleni u američkoj Agenciji za međunarodni razvoj utovarili prvu partiju od 50 respiratora u vojni avion C-17, koji su namenjeni za Rusiju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da Amerika šalje više od 15.000 respiratora u više od 60 zemalja širom sveta.

„SAD će besplatno isporučiti Rusima 200 respiratora američke proizvodnje, kako bi im pomogli u borbi sa kovidom 19. Obavezali smo se da ćemo poslati više od 15.000 uređaja u više od 60 zemalja sveta i ostajemo svetski lider u borbi protiv pandemije“, rekao je Pompeo.

​Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je da su planirana dva leta, kojima će se respiratori dostaviti u medicinske ustanove u Rusiju.

Ranije su američki mediji preneli da će SAD donirati Rusiji 200 respiratora, koji se proizvode u Kaliforniji. Ističe se da će američka vlada snositi troškove proizvodnje i isporuke respiratora u Rusiju, što će ih koštati oko 4,7 miliona dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala