SAD proširile sankcije Iranu: Na crnoj listi još devet državljana i tri institucije

Pratite nas
SAD su uvele sankcije protiv devet iranskih državljana i tri organizacije, koji se dovode u vezu sa snagama bezbednosti u zemlji, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, na „crnoj listi“ SAD našli su se Fond za saradnju snaga bezbednosti Irana, kao i dva zatvora koji se nalaze u Teheranu. Na spisku je i ministar unutrašnjih poslova Irana Abdolreza Rahmani Fazli.

Fizička lica su povezana sa snagama bezbednosti i specijalnim snagama „Kuds“ Islamske revolucionarne garde (elitne jedinice Oružanih snaga Irana).

Ranije je generalni sekretar SAD Majk Pompeo uporedio iranske vlasti sa nacističkom Nemačkom, istakavši da će SAD nastaviti da produžavaju embargo na oružje Iranu, dok je ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali odgovorio da će Teheran surovo odgovoriti na bilo kakvu vojnu avanturu američkog predsednika Donalda Trampa protiv Irana.

Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala