Rusija: Uspeli smo da izbegnemo kataklizmu

© Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNavijači Rusije proslavljaju pobedu nad Španijom
Navijači Rusije proslavljaju pobedu nad Španijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je uspela da izbegne negativne prognoze i eksplozivni razvoj širenja virusa korona, situacija u zemlji je počela da se stabilizuje, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin tokom sastanka prezidijuma koordinacionog saveta za borbu protiv tog virusa.
„Do sada je u zemlji već urađeno preko sedam miliona testova za otkrivanje nove koronavirusne infekcije, svakodnevno se takva istraživanja sprovode na skoro 200.000 ljudi. Zahvaljujući tome vidimo objektivnu sliku obolevanja i možemo reći da smo uspeli da izbegnemo eksplozivni razvoj infekcije i najnegativnije prognoze“, izjavio je on.

On je kazao da se situacija sa virusom korona u Rusiji postepeno stabilizuje, posebno u Moskvi i istakao da je u protekla tri dana u Rusiji primećen najmanji porast broja osoba zaraženih virusom korona, tačnije, da je danas taj broj manji od tri odsto.

„Danas je prvi dan kada broj osoba koje su ozdravile i otpuštene iz bolnice premašuje broj obolelih. To je dobra vest i moguće je da smo počeli da prelazimo gornju granicu u opterećenju zdravstvenog sistema. Ovo pokazuje da se situacija postepeno stabilizuje, posebno u Moskvi, koja se prva suočila sa ovom infekcijom“, rekao je ruski premijer.

Postepeno ukidanje ograničenja

Mišustin je takođe saopštio da je 17 regiona u zemlji dostiglo kriterijume za postepeno ukidanje ograničenja koja su ranije bila uvedena zbog epidemije, a 14 njih je već počelo to da čini.

Istovremeno, on je naglasio da se to „mora raditi krajnje oprezno, kako se ne bi poremetila ravnoteža, koja je postignuta uz velike napore“.

„Stoga sve nadležne službe i lokalne vlasti moraju stalno da drže situaciju pod kontrolom i da ne dopuste njeno pogoršanje, kako bi po potrebi odmah reagovali. Naravno, potrebno je da ljudi poštuju fizičku distancu i da koriste lična zaštitna sredstva“, kazao je ruski premijer.

On je takođe rekao da trenutna situacija sa širenjem korone pruža optimizam za vraćanje normalnog ekonomskog života, ali da se moraju razumeti ciklična priroda razvoja infekcije i opreznost lokalnih vlasti prilikom ukidanja ograničenja.

Broj novozaraženih virusom korona u Rusiji za protekla 24 časa porastao je za 8.764 osobe, čime je ukupna brojka obolelih porasla na 308.705 ljudi, saopšteno je iz Operativnog štaba za borbu protiv širenja virusnih infekcija. Pored toga, u proteklom danu od virusa je umrlo još 135 ljudi, čime je ukupan broj preminulih porastao na 2.972.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala