Putin: Rusija sama sebe može da prehrani

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaProdaja heljde u prodavnici u Simferopolju
Prodaja heljde u prodavnici u Simferopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski proizvođači u potpunosti obezbeđuju zemlju osnovnim prehrambenim proizvodima, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o situaciji u sferi poljoprivrede i prehrambenoj industriji.

„Rusija konstantno osvaja globalna tržišta i spada među vodeće izvoznike na više pozicija“, rekao je Putin.

On je istakao da je trenutni pokazatelj izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiji „neverovatan“, jer je za 10 milijardi dolara viši od obima izvoza oružja i specijalne tehnike.

„Prošle godine Rusija je ostvarila izvoz poljoprivrednih proizvoda od 25,5 milijardi dolara. To je prosto neverovatna cifra u poređenju sa prethodnim periodima. Pre 10-15 godina verovatno nikome nije moglo pasti na pamet da se to uopšte može dogoditi. Ja to poredim sa, recimo, izvozom našeg naoružanja, specijalne opreme. Izvoz u toj sferi dostiže 15 milijardi. To je velika cifra, mi smo drugi u svetu“, istakao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, žetva žitarica u Rusiji šest godina za redom premašuje 100 miliona tona, a zemlja i ove godine ima dobre izglede kada je o setvi reč.

Putin je istakao da zbog virusa korona postoje rizici da se smanje prihodi u agroindustrijskom kompleksu, zbog čega prvenstveno treba podržati poljoprivrednike kako bi imali resurse za kupovinu goriva i sirovina.

Prema rečima Ministra poljoprivrede Rusije Dmitrija Patruševa, očekuje se da će ove godine prinos žitarica u Rusiji biti oko 120 miliona tona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala