Petro Porošenko optužen za državnu izdaju: Bajden nudio milijardu dolara

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Petro Porošenko
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protiv bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka pokrenut je krivični postpuka zbog državne izdaje i zloupotrebe vlasti, nakon što je poslanik Vrhovne rade Andrej Derkač objavio inkriminišuće dokaze protiv njega, prenosi „Ukrajinska pravda”, pozivajući se na izvor u kancelariji generalnog tužioca.

Kako navodi ukrajinski list, materijalima će biti pridružen i audio-snimak koji je Derkač dostavio, a na kom se, prema navodima, čuju glasovi Porošenka i bivšeg potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena i bivšeg državnog sekretara Džona Kerija.

Ranije je Derkač objavio snimke telefonskih razgovora, kako se pretpostavlja, Porošenka i Bajdena, koji, po njegovim rečima, svedoče o međunarodnoj korupciji i državnoj izdaji bivšeg ukrajinskog predsednika.

Bajden obećao Ukrajini milijardu dolara

Jedan od razgovora ticao se i razrešenja Viktora Šokina s mesta generalnog tužioca Ukrajine po Bajdenovom zahtevu. U zamenu za to, u skladu s audio-snimkom, Bajden je obećao Porošenku da će Ukrajini obezbediti milijardu dolara.

Pored toga, razmatrali su i pitanja postojanja koalicije u parlamentu, ostavke vlade Arsenija Jacenjuka i odobravanja od strane Rade kabineta ministra Vladimira Grojsmana.

Zgrada Vrhovne rade u Ukrajini - Sputnik Srbija
Ukrajinski poslanik objavio dokaze o pritisku Vašingtona na Kijev u „slučaju Bajden“

Takođe, u jednom od razgovora, Porošenko je, sudeći po kompromitujućim dokazima, priznao Bajdenu da koalicija u Radi ne postoji.

Prema navodima, Derkač je izjavio da je sve višečasovne snimke dobio od novinara i da su oni predati kancelariji generalnog tužioca, zajedno s zahtevom da se zbog prekršaja pokrene krivinični postupak.

Žalbe protiv Bajdenovog mešanja u Ukrajini

Bivši generalni tužilac Ukrajine Viktor Šokin, koji je razrešen dužnosti odlukom Rade 2016. godine, uputio je dopis pravosudnim organima o umešanosti u njegov posao Džoa Bajdena.

Spomenik Nezavisnosti Ukrajine na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Kako Amerika čerupa Ukrajinu i sleva i zdesna

Agencija „Ukrajinske novosti”, pozivajući se na istočnik u državnom Istražnom biru, objavila je da je i zbog toga pokrenut krivični postupak. Bivši generalni tužilac takođe je pokušao da se žali zbog svog razrešenja mnogim apelacionim instancama, ali bezuspešno. Novu žalbu Kasacionom administrativnom sudu pri Vrhovnom sudu Ukrajine predao je 2019. godine.  

Već pokrenuto 16 krivičnih postupaka u kojima se pominje Porošenko

Istog meseca, Bela kuća objavila je stenogram razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog od 25. jula.

© REUTERS / Jonathan ErnstPotpredsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ukrajine Petro Porošenko
Petro Porošenko optužen za državnu izdaju: Bajden nudio milijardu dolara - Sputnik Srbija
Potpredsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ukrajine Petro Porošenko

Tome su prethodile objave medija da je u razgovoru s ukrajinskim predsednikom, šef Bele kuće verovatno mogao da traži od Zelenskog da istraži činjenice o poslovanju Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini.

Stenogram je potvrdio i da je Tramp tražio od Zelenskog da utvrdi okolnosti razrešenja Šokina, koji je istraživao poslovanje „Burisma Grupe”, čiji je jedan od direktora bio i Bajdenov sin, kao i slučaj samog Hantera Bajdena.

Ukrajinski državni Istražni biro je već pokrenuo 16 krivičnih postupaka u kojima se pominje Porošenko. Između ostalog, oni se tiču državne izdaje, kao i prevare prilikom imenovanja Grojsmana za premijera u odsustvu koalicije u Radi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala