Nemački špijuni ostaju bez posla: Prvi put da Ustavni sud donosi takvu odluku

© East News / Imago Stock and PeopleBND, špijunaža
BND, špijunaža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački špijuni ostaju bez posla u inostranstvu, pošto im je Ustavni sud te zemlje zabranio da špijuniraju strance van granica Nemačke.

Ustavni sud Nemačke doneo je odluku da je nemačka obaveštajna služba BND prekršila ustav špijuniranjem internet podataka i telefona stranaca u inostranstvu i proglasio takav čin neustavnim, prenose nemački mediji.

Odluka je doneta na osnovu žalbe novinara iz inostranstva, a ovo je prvi put da se Ustavni sud proglasio nadležnim za operacije koje obaveštajna služba sprovodi van Nemačke.

Video-nadzor - Sputnik Srbija
BND špijunirala novinare svetskih medija?

Kako je navedeno u presudi, špijuniranjem i nadzorom telefona i interneta stranaca van Nemačke, BND je prekršio slobodu štampe i pravo na privatnost u telekomunikacijama, što je garantovano nemačkim ustavom.

„Nemačke državne službe obavezne su da poštuju osnovna ustavna prava ne samo na nemačkoj teritoriji“, nevedeno je u presudi, dodajući da su potrebne dalje zaštitne mere i nadzor.

Tako će nemačke vlasti morati da promene amandman na zakon o BND, donet 2017. godine, kojim je legalizovano nadgledanje telekomunikacija u inostranstvu, čak i bez osnova sumnje da se priprema neko delo koje bi moglo da ugrozi bezbednost Nemačke.

Amandman je donet posle afere u kojoj je otkriveno da američki obaveštajci nadgledaju internet saobraćaj u Nemačkoj, a da je i BND slično postupao u inostranstvu.

Na ročištu održanom u januaru, Helga Braun, šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel, rekla je da je nadzor nad komunikacijama od velikog značaja kako bi se sprečili napadi prvenstveno na nemačku vojsku i inostranstvu.

Ustavni sud Nemačke naglasio je u presudi da nemačka vlast mora da promeni sporni amandman do sledeće godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala