Nemački regulator oslobodio „Severni tok 2“ od pravila Gasne direktive EU u Nemačkoj na 20 godina

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja dela gasovoda "Severni tok 2" u Lenjingradskoj oblasti
Izgradnja dela gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalna mrežna agencija Nemačke (BNA) oslobodila je „Severni tok 2“ od pravila Gasne direktive EU na teritoriji Nemačke u narednih 20 godina, saopštila je kompanija „Nord strim 2 AG“.

Oslobađanje se odnosi na deo gasovoda koji se nalazi na teritoriji Nemačke (uključujući teritorijalne vode te zemlje) i traje narednih 20 godina od trenutka stupanja na snagu dopunjenog Zakona o energetici, tj. od 19. decembra prošle godine.

Ranije danas, agencija „Blumberg“ prenela je da je sud EU odbacio žalbu kompanije „Nord strim 2 AG“, koja se tiče nekih tačaka Gasne direktive EU u vezi sa gasovodima iz trećih zemalja.

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je još u novembru prošle godine podnela žalbu tražeći da delimično budu ukinute dopune gasne direktive.

Iz kompanije su nedavno saopštili da situacija oko gasne direktive Evropske unije, koja nalaže da operater gasovoda mora najmanje polovinu kapaciteta da rezerviše za alternativne dobavljače, neće ni na koji način uticati na proces izgradnje „Severnog toka 2“.

Uslovi ažurirane Gasne direktive EU

Podsetimo, početkom maja nemački list „Hadelsblat“, pozivajući se na odluku „BNA“, izvestio je da će regulatorno telo najverovatnije odbiti zahtev za oslobađanje gasovoda „Severni tok 2“ od uslova ažurirane Gasne direktive EU. Prema informacijama „Handelsblata“, nemačka agencija je 1. maja poslala predlog odluke stranama procesa, a rok za odgovor strana bio je 8. maj, nakon čega je i doneta konačna odluka. Povod za ovo odbijanje je, navodno, to što gasovod nije završen do maja 2019. godine.

Portparol „Nord strima 2 AG“ Jens Miler izjavio je u januaru, kada je odgovarajući zahtev i podnet nemačkom regulatornom telu, da „Severni tok 2“ ispunjava sve uslove koji se tiču i roka završetka projekta, pošto je cevovod, sa stanovišta ekonomske funkcionalnosti, završen do dana kada je direktiva stupila na snagu — 23. maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala