Mogući naslednik El Bagdadija uhapšen u Iraku

© AP Photo / Nabil al-JuraniBasra, Irak
Basra, Irak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iračka nacionalna obaveštajna služba saopštila je da su uhapsili Abdala Kardaša, jednog od mogućih naslednika likvidiranog vođe terorističke organizacije DAEŠ, saopštila je agencija INA.

Mediji su ranije objavili da je Abdala Kardaš „novi vođa“ DAEŠ-a. Naime, list „Gardijan“ pisao je da je novi lider terorista jedan od osnivača terorističke organizacije – Amir Muhamed abdul Rahman el Maula el Salbi.

Kako je saopšteno, Amir el Salbi, rodom iz Iraka, imenovan je za vođu terorističke organizacije u oktobru 2019. godine, nekoliko časova nakon likvidacije njegovog prethodnika Abu Bakra el Bagdadija.

List piše da je on poznat i pod pseudonimima Hadži Abdala i Abdala Kardaš.

Takođe se navodi da je pre likvidacije Bagdadija američki Stejt department ocenjivao da će El Salbi biti mogući kandidat za vođu DAEŠ-a. Američke vlasti nudile su nagradu od pet miliona dolara za njegovo hvatanje.

El Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim el Badri, poznat je kao vođa terorista od 2014. godine, kada je iz džamije u zarobljenom Mosulu proglasio stvaranje „islamskog kalifata“ na Bliskom istoku. Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj likvidaciji, ali one nisu potvrđene. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potvrdio je da je El Bagdadi likvidiran. Prema njegovim rečima, tokom operacije terorista se razneo samoubilačkim pojasom, ali je ipak uspeo da bude brzo i precizno identifikovan.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala